Datum zveřejnění: 
23. 4. 2024
Členství v organizaci Athens umožňuje každoročně stovkám studentů ČVUT absolvovat týdenní intenzivní kurzy na prestižních evropských univerzitách, zároveň na odborné týdenní kurzy na ČVUT přijíždějí ročně stovky zahraničních studentů.

ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network) je síť 14 evropských univerzit, která vznikla v r. 1997 za účelem pořádat dvakrát do roka týdenní intenzivní výměnné kurzy pro studenty. Každoročně se tohoto programu účastní kolem 4000 studentů. 

V týdnu 18.–22. března 2024 ČVUT ve spolupráci s VŠCHT zorganizovalo 11 intenzivních kurzů v rámci programu ATHENS, kterých se zúčastnilo 197 zahraničních studentů z předních technických evropských univerzit. 10 kurzů pořádalo ČVUT, 1 kurz VŠCHT.

ČVUT je velmi oblíbenou destinací pro zahraniční studenty, o čemž svědčí i jejich ohlasy:
Student Technical University of Munich: Taking part in the one-week course in Prague was such an amazing experience! Everything was well-organized, and Prague's beauty made learning and connecting with others even better. I'm thankful to the Athens network, CTU and all the people associated for this wonderful opportunity and for making it memorable for life.
Student Universidad Politécnica de Madrid: It's been incredibly insightful, with various companies delivering engaging talks, and Athens organizing enriching activities such as visits to the Technical Museum and a city-wide game exploration.
Student Budapest University of Technology and Economics: The Athens week was an amazing experience for me. I liked the European Dimension programs, especially the Prague discovery game. I really like the idea to create a group out of different nationalities.

Za rok 2023 přijelo v rámci kurzů ATHENS na ČVUT 364 zahraničních studentů, o 14 více než v roce 2022.

Možnost zapojit se do programu ATHENS a vyjet na partnerské univerzity mají samozřejmě i studenti ČVUT. Březnového běhu 2024 se zúčastnilo 105 studentů (78 ČVUT + 27 VŠCHT), kteří vyjeli na 26 různých kurzů v Soluni, Paříži, Istanbulu, Lisabonu, Trondheimu, Miláně, Delftu, Mnichově, Bukurešti, Madridu a Varšavě. Kurzy ATHENS jsou určeny studentům všech fakult ČVUT. Tento program je mezi studenty velmi populární, protože umožňuje studovat na prestižních technických univerzitách a nabízí možnost výjezdu na krátkou dobu, což je velmi lákavé i pro studenty, kteří se neodváží vyjet na celý semestr. Během týdenního programu si vyzkouší pobyt v cizí zemi, seznámí se s prostředím zahraniční university a naváží nové kontakty. Účast v programu ATHENS je pro některé z nich odrazovým můstkem k dalším mezinárodním výjezdům.

To ostatně dokládají i ohlasy studentů na tento ojedinělý program, do kterého je zapojeno v ČR pouze ČVUT ve spolupráci s VŠCHT:
Student FS, kurz na Technical University of Munich: Athens je skvělá zkušenost a rozhodně to všem doporučuji.
Student FIT, kurz na Universidad Politécnica de Madrid: Celkovou zkušenost hodnotím vyloženě kladně! Nikdy jsem předtím na žádném zahraničním výjezdu na ČVUT nebyl…. každému, kdo jen trochu přemýšlí o výjezdu, bych program Athens rozhodně doporučil a budu na tento týden ještě dlouho vzpomínat!
Studentka FSV, kurz na Instituto Superior Técnico Lisboa: Bylo to skvělé…. Člověk může načichnout k jiné kultuře, jinému způsobu výuky během jednoho týdne a vyzkoušet si, jestli by měl třeba zájem jet do dané země na Erasmus nebo pracovní stáž.

Příští týden kurzů ATHENS se uskuteční v termínu 18.–22. listopadu 2024.

Picture

Picture

Picture