Datum zveřejnění: 
12. 2. 2024
Rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček dnes podepsal s policejním prezidentem Martinem Vondráškem memorandum o spolupráci obou institucí. Dosavadní spolupráce tak získala oficiální rámec a definici oblastí, na něž se univerzita s policejním sborem zaměří.

Memorandum nese název „O vzájemné spolupráci v oblasti rozvoje výzkumu, vývoje, vzdělávání a bezpečnosti“. Obě strany podpisem deklarují zájem o prohloubení dlouhodobé spolupráce ve vědecké a výzkumné oblasti a o podporu bezpečnostního výzkumu s přesahem do oblastí aplikování technologií do prostředí policie.

Dále také o prohloubení spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdělávání zapojením odborníků z řad policie formou konzultací a přednášek, v rámci celoživotního vzdělávání formou zapojení odborníků z univerzity do odborného školení příslušníků a zaměstnanců policie, stejně jako případného zapojení odborníků policie do celoživotního vzdělávání zaměstnanců univerzity. Studenti ČVUT pak získají například možnost odborných stáží u Policie ČR.

„ČVUT se v posledních době intenzivně věnuje oblasti obrany vlasti, naše společné aktivity s Armádou ČR jsou již dostatečně známé. Zajištění bezpečnosti, které si všichni přejeme a které zahrnuje například i zaměření na ochranu tzv. měkkých cílů, si však žádá i úzké propojení univerzity s Policií ČR, a právě proto jsme k podpisu memoranda přistoupili,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Kromě ochrany měkkých cílů (samozřejmě i v návaznosti na střelbu na Filozofické fakultě UK koncem loňského roku) se spolupráce univerzity a policie bude týkat i institucionální odolnosti, dezinformací, kyberbezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení, a to zapojením odborníků z řad policie formou konzultací a přednášek. Naopak ČVUT se zavazuje stimulovat přenos znalostí z vědecko-výzkumných aktivit univerzity do praxe policie.

„Pevně věřím, že praktické výsledky spolupráce budeme schopni poskytnout nejen ostatním vysokým školám, ale obecně přispějeme ke zvýšení bezpečnosti uvnitř republiky,“ dodal rektor Petráček.

Policejní prezident Martin Vondrášek sdělil: „Když se podíváte na obory kriminalistické techniky a na naše Národní centrum informačních a komunikačních technologií, tak zjistíte, že tam není obor, který by neměl průnik s fakultami ČVUT.“ Zároveň poděkoval ČVUT za dosavadní spolupráci na dvou úspěšných projektech, například na ochraně policejních pyrotechniků.