Datum zveřejnění: 
16. 1. 2024
Projekt "SUNFLOW biodynamic circadian LED floor lamp" byl vyhlášen jako jeden z vítězů mezinárodní soutěže Lighting Design Award 2023 v kategorii stolních a podlahových lamp. Realizoval jej tým pod vedením dr. Jana Havlíka z katedry teorie obvodů FEL ČVUT ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, firmou Spectrasol s.r.o. a Národním ústavem duševního zdraví. Hlavním řešitelem projektu za ČVUT je Ing. arch. Lenka Maierová, Ph.D. z UCEEB ČVUT, úkolem výzkumníků z katedry teorie obvodů FEL ČVUT bylo vyvinout hardware a software řídicí jednotky celé lampy.

Hlavní předností lampy Sunflow je její inovativní schopnost integrovat různé typy osvětlení běžně používané v interiéru. Světelné režimy jsou pečlivě navrženy tak, aby odpovídaly přirozenému 24hodinovému světelnému cyklu a měly pozitivní vliv na lidské oko. Tímto způsobem podporují cirkadiánní rytmus uživatele.

Denní režim lampy napodobuje přirozené sluneční světlo, což má za následek stimulaci kognitivních funkcí, aktivitu, bdělost a pozitivní náladu. Navíc tento režim chrání oči před škodlivým modrým světlem. Světlo je směrováno na strop, čímž vytváří iluzi jasného nebe. Večerní mód používá teplé bílé světlo, které míří na stěnu. Tímto způsobem lampa navozuje atmosféru západu slunce, což má uklidňující a relaxační efekt. Noční režim je speciálně navržen tak, aby napodoboval barvu a světlo ohně, a vydává červené světlo. Tento režim je ideální pro dobu před spaním, neboť nenarušuje cirkadiánní rytmy a připravuje tělo na odpočinek.

Tato lampa je navržena tak, aby se její režimy automaticky přizpůsobovaly aktuálnímu prostředí, času a ročnímu období. Díky připojení k WiFi se lampa průběžně aktualizuje a vylepšuje, navíc je vybavena pohybovým senzorem, který je aktivní během nočních hodin, což umožňuje automatické zapínání a vypínání světla podle detekce pohybu v místnosti. Ohled byl při jejím vyvíjení kladen i na udržitelnost: vyrábí se především z recyklovatelných materiálů, jako je hliník a ocel.

Realizovaný projekt byl financován z prostředků Technologické agentury České republiky (TAČR) v programu Trend a byl prvním z projektů, který takto vznikl ve spolupráci se společností Spectrasol. V návaznosti na "SUNFLOW biodynamic circadian LED floor lamp" je aktuálně ve spolupráci se stejnými partnery řešen i projekt “Přírodě blízké osvětlení pro chovy laboratorních zvířat”, taktéž financovaný z prostředků TAČR.

Zdroj fotografie: Lighting Design Award