Datum zveřejnění: 
13. 12. 2023
I přístroje z laboratoří elektrotechniků, robotiků a informatiků se mohou proměnit v hudební nástroje. Ve svém vánočním videu to v netradičním experimentu demonstrují výzkumníci z FEL ČVUT, kteří „naladili” svoje technologie do vánoční tóniny v anglické koledě We Wish You a Merry Christmas.

Letošní vánoční video Fakulty elektrotechnické ČVUT staví do popředí souhru výzkumníků a technologií generujících zvuky. Tým výzkumníků a studentů z FEL ČVUT tentokrát o svoje klasické nástroje a školené hlasy posílily Akademický orchestr ČVUT a Pěvecký sbor ČVUT Praha. Výslednou fúzi a originální vánoční přání v jednom můžete zhlédnout prostřednictvím odkazu.

„Hudba dokáže spojovat nejen lidi, ale i různé obory, matematiku, fyziku, v našem případě zejména elektrotechniku a informatiku. Myslím, že to je ideální téma pro vánoční video,“ uvedl dr. Jiří Zemánek z katedry řídicí techniky, který se do příprav a natáčení videa se svým kolegou Krištofem Pučejdlem zapojil hned s několika technologiemi, jako jsou Rijkeho varhany, ferrofluid a Gaussova fontána.

„Odtud byl jen krok k nápadu spojit jejich přístroje s technologiemi, které využívají doktorandi katedry počítačové grafiky a interakce Vojtěch Leischner a Pavel Husa. Jejich kyvadlo v sobě spojuje syntetizér a audio kontroler, Vojtěch Leischner navíc pracuje s žonglérskými míčky se zabudovaným gyroskopem, které generují rytmické zvuky,“ přiblížil vznik videa Radovan Suk z oddělení vnějších vztahů, který projekt koordinoval.

Vznik videa podpořil také student programu Elektronika a komunikace Marek Novotný, který příležitostně pořádá na popularizačních akcích fakulty koncerty na Teslovy transformátory. Prostor dostali také ikoničtí roboti – robopes SPOT, humanoid Pepper, Ludvík složený z lega či balancující SK8O, kteří jsou ve videu naprogramování „autonomně“ popřát „šťastné a veselé“ tancem v samostatné závěrečné sekci. Za jejich pohybem stojí Ing. Bedřich Himmel z katedry kybernetiky, studentka programu Otevřená informatika Daria Mikhailovskaya z laboratoře humanoidní robotiky, dr. Martin Hlinovský a Ing. Krištof Pučejdl, oba z katedry řídicí techniky.

Klíčovou roli sehrál Jan Kavan, který vedle komponování hudby vyvíjí počítačové hry, zabývá se interaktivními hudebními systémy a technologie patří do oblasti jeho zájmu. Jan Kavan dal všem dílčím izolovaným zvukům řád a propojil je s klasickými nástroji studentského Akademického orchestru ČVUT pod vedením dirigenta Jana Šrámka a Pěveckým sborem ČVUT Praha.

„Když jsem byl osloven, abych zaranžoval tradiční vánoční píseň We Wish You a Merry Christmas ze 16. století pro Teslovy transformátory, Rijkeho varhany, ferrofluid či několik robotů, neváhal jsem ani chvilku a nabídku přijal. Kombinace experimentálních technologií s pěveckým sborem a komorním orchestrem ČVUT, ve kterém jsem si nakonec v rámci nahrávání i zahrál na violoncello, dopadla výborně zejména díky velkému nasazení všech zúčastněných. Pevně věřím, že finální podoba vánočního videa v předvánočním čase potěší, a vzhledem ke skvělé spolupráci rád přiložím ruku k dílu u dalších, podobných projektů,” doplnil k neobvyklé spolupráci Jan Kavan.

Vánoční video Fakulty elektrotechnické ČVUT je třetí v pořadí – tradici před dvěma roky založilo video s roboty, které svedlo pod stromeček ty nejzajímavější roboty, které akademici využívají pro svůj výzkum. V roce 2022 FEL ČVUT ve videu připomněla atmosféru Signal festivalu, kdy se její robotická zoo na pražském Karlově náměstí stala jednou z atrakcí celého ročníku pražské přehlídky. Stejně jako v roce 2021, i na letošním Vánočním videu spolupracoval tým filmařů kolem režiséra Olivera Beaujarda a kameramana Daniela Hotového.

Ilustrační fotografie najdete zde. Zdroj: FEL ČVUT