Datum zveřejnění: 
8. 12. 2023
Za zásluhy v oblasti kultury, dodržování lidských práv a svobod, budování svobodné demokratické společnosti, žurnalistiky a vědy a výzkumu udělil předseda vlády ČR Petr Fiala medaile Karla Kramáře. Mezi sedmnácti oceněnými osobnostmi je prof. Michal Pěchouček, ředitel a spoluzakladatel Centra umělé inteligence na Fakultě elektrotechnické ČVUT.

Nejvyšší ocenění udělované předsedou vlády České republiky prof. Pěchouček obdržel za zásluhy v oblasti vědy a výzkumu. Přední český odborník na umělou inteligenci vedle svého vědeckého a pedagogického působení na Fakultě elektrotechnické ČVUT pracuje také jako technický ředitel společnosti Gen. Zabývá se inovacemi a výzkumem v oblasti umělé inteligence, strojového učení a kybernetické bezpečnosti.

„Do výběru oceněných se výrazně promítají věci, které pokládám ve společnosti za důležité – ať už jde o umění, vědění, hodnotovou politiku, filantropii nebo mimořádné pracovní úspěchy v oborech, které nejsou předmětem velké mediální pozornosti, ale posunují naši společnost dál. Chtěl bych především poděkovat všem oceněným za to, jak se podílejí na životě našeho společenství. Každý z nich přispěl k tomu, aby byl život v České republice v nějakém ohledu lepší, krásnější, nebo abychom se v něčem posunuli dál,“ uvedl během slavnostního ceremoniálu v Kramářově vile Petr Fiala.

Medaile pojmenované po prvním československém premiéru Karlu Kramářovi se předseda vlády rozhodl udělit u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu.  Kvůli zdravotní indispozici musel být ceremoniál odložen na 7. prosince. Medaile byla vytvořena v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Seznam držitelů medaile Karla Kramáře pro rok 2023 najdete zde.

Foto - Vláda ČR

Picture