Datum zveřejnění: 
1. 9. 2023
Po třech letech rekonstrukce byla dnes za účasti rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka znovu otevřena kolej Bubeneč. Je nyní nejmodernějším ubytovacím zařízením ČVUT v Praze, nabízí 378 lůžek. Mimo jiné také dva pokoje pro studenty se specifickými potřebami (s možností ubytování i pro asistenty).

Kolej Bubeneč se nachází na rozmezí pražských čtvrtí Dejvice a Bubeneč, v blízkosti Kampusu Dejvice. Z původní dispozice převážně třílůžkových pokojů a společných sociálních zařízení na patře se změnila v moderní buňkovou kolej, která studentům nabízí bydlení převážně ve dvoulůžkových pokojích se sociálním zázemím vždy pro dva pokoje.

Původně kolej disponovala 534 lůžky ve třílůžkových pokojích. „Snížením počtu lůžek je docíleno většího komfortu ubytovaných studentů a studentek,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček. „Do budoucna plánuje ČVUT modernizovat další ubytovací prostory, postupně i bloky kolejí Strahov,“ dodal rektor Petráček.  

Nově se na koleji Bubeneč nachází 86 ubytovacích buněk se dvěma dvoulůžkovými pokoji 2+2 (pokoje se společnou předsíňkou, jídelním koutem s ledničkou a s vlastním sociálním zázemím). Soukromí studujícím poskytnou i nové dělicí příčky mezi postelemi. Bubenečská kolej nabídne také dvě ubytovací buňky pro osoby s omezenou schopností pohybu – každá buňka má pokoj pro imobilní osobu, pokoj pro asistenta a předsíňku.

Pro ubytované jsou k dispozici společné kuchyně, kde jsou k využití dva kombinované sporáky a mikrovlnná trouba. Součástí kuchyní jsou i jídelní stoly a židle pro posezení u jídla.

Na koleji jsou k dispozici místnosti pro bezpečné uložení jízdních kol či cestovních zavazadel, prádelna a sušárna s uzamykacími kójemi. Nechybí samozřejmě studovna, ale ani osvětlené venkovní hřiště s umělým povrchem, posilovna nebo zahradní gril se stylovým posezením a s možností zastřešení plachtou v případě špatného počasí. Posedět budou moci studující i na střešní terase.

Studentský klub je řešen jako dvoupodlažní prostor s vlastním barem a sociálním zázemím. O studentskou samosprávu, připojování do akademické sítě a volnočasové aktivity se na koleji stará klub Studentské unie ČVUT s názvem Buben, který tak získá nové prostory pro svou činnost. Při rekonstrukci byly brány v potaz připomínky přímo od studujících, tlumočené právě Studentskou unií ČVUT. 

Samotná rekonstrukce se uskutečnila zejména v době covidu, byť se oproti původnímu plánu o rok prodloužila; bylo totiž nutné také zpevnit stropy, protože byly v průběhu rekonstrukce zjištěny problémy se statikou budovy. Objekt byl postaven v roce 1955.

Celková částka za rekonstrukci i vybavení se pohybuje kolem 190 milionů korun, z nichž 40 % investovalo ČVUT v Praze a 60 % poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture