Datum zveřejnění: 
28. 6. 2023
Společnost Quacquarelli Symonds zveřejnila světový žebříček univerzit pro rok 2024. ČVUT v Praze si udrželo ve srovnání s loňskem pozici třetí nejlepší školy v České republice a zaznamenalo významné zlepšení např. v oblastech akademické reputace, poměru pedagogů a studentů či reputace zaměstnavatele. Nová metodika, kterou QS letos spustila, však zavedla několik nových indikátorů, které představují výzvy jak pro ČVUT, tak pro české univerzity obecně.

U příležitosti dvaceti let existence si pro letošní hodnocení společnost Quacquarelli Symonds připravila největší metodickou změnu od svého vzniku. Bohužel tyto nové indikátory, stejně jako změna důležitosti stávajících, v celkovém výsledku znamenaly, že si ČVUT poprvé od roku 2019 pohoršilo a pro rok 2024 je v QS Rankingu na 454. pozici. I nadále však patří mezi pět set nejlepších škol světa, v ČR je pak třetí za Univerzitou Karlovou a Masarykovou univerzitou.

ČVUT zlepšilo svou výkonnost v několika klíčových kategoriích; o 33 příček oproti loňsku se univerzita zlepšila v poměru mezi pedagogy a studenty (161. nejlepší na světě) i v reputaci zaměstnavatele (259. ve světě). V akademické reputaci pak vystoupala o 24 pozic (403. ve světě). Tyto kategorie dohromady představují 50 % celkového pořadí.

Jedním z důvodů poklesu v žebříčku je tak např. nově měřená oblast udržitelnosti, v níž ČVUT dosud údaje nesbíralo, a požadovaná měřená data tak nedodalo. Další pokles přivodila paradoxně oblast zaměstnatelnosti absolventů. Zde má sice ČVUT téměř stoprocentní výsledek, ale protože Česká republika patří k zemím s nejnižší nezaměstnaností na světě, nezískalo v této oblasti ČVUT takové hodnocení jako jiné školy s obdobným výsledkem, nicméně v zemích s vyšší nezaměstnaností.

„ČVUT vítá změnu metodiky. Chápeme, že hodnocení musí odrážet komplexní svět vysokého školství. A hodláme pochopitelně zlepšit svou výkonnost i v nových ukazatelích a i v nich potvrdit pozici jedné z nejlepších technických univerzit na světě,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Prostor ke zlepšení je podle něj i v oblasti počtu odborných citací.

Rektor Petráček také připomněl, že ukazatelem s nižším hodnocením byla tentokrát pro ČVUT oblast mezinárodních studentů: „Zde se bohužel promítly ještě dopady covidové pandemie, která přijímání nových studentů ze zahraničí opravdu nepřála.“

Žebříček World University Rankings sestavuje poradenská společnost QS od roku 2004. Výsledky zahrnují devět kritérií: akademická reputace, reputace zaměstnavatele, počet citací na akademického pracovníka, poměr zahraničních akademických a výzkumných pracovníků, poměr zahraničních studentů, poměr studentů a učitelů, mezinárodní výzkumná síť, výsledky zaměstnanosti absolventů a udržitelnost. První dvě kritéria jsou hodnocena na základě celosvětového průzkumu mezi globálními akademiky a zaměstnavateli, citace a IRN jsou stanoveny na základě údajů v databázi Scopus společnosti Elsevier. Zbývající kritéria využívají kombinaci interních univerzitních dat a veřejně dostupných dat (např. seznamy velmi úspěšných absolventů).

Podrobný popis metodiky QS World University Rankings je volně dostupný na:

https://support.qs.com/hc/en-gb/articles/4405955370898-QS-World-University-Rankings