Datum zveřejnění: 
20. 6. 2023
Organizátoři Evropského týdne udržitelné energie (European Sustainable Energy Week) vybrali Ing. Šárku Jablonskou z Fakulty elektrotechnické ČVUT, aby na konferenci v Bruselu promluvila jako ambasadorka mladých. Bude tak jako jediná reprezentovat Českou republiku. Šárka Jablonská je doktorandka katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd a autorka úspěšného projektu Felácká holka.

"Mám ráda výzvy a myslím si, že transformace evropského energetického sektoru bude v následujících letech velkou výzvou. Dá se říct, že samotné studium na FEL ČVUT pro mě bylo takovou výzvou, kterou jsem úspěšně zvládla, a energetika mi přirostla k srdci a určitě se jí chci věnovat i nadále," uvedla Ing. Jablonská. "Udržitelnost pro mě znamená to, že se nemůžeme řídit jen politickými rozhodnutími nebo tím, že zelená energie je zrovna in. Musíme myslet i na další aspekty - ekonomické, sociální, zabezpečení dodávek a celkovou stabilitu sítí," dodala.

Šárka Jablonská se v rámci své disertační práce zabývá potenciálem zeleného vodíku jako náhrady zemního plynu. Téma zeleného vodíku částečně rozvíjí i ze své pozice ESG projektové manažerky. (Zkratka ESG označuje tzv. udržitelné investice, které splňují podmínky ve třech kritériích: životním prostředí, sociální oblasti a způsobu řízení firmy.)

Velice úspěšný je i blog Felácká holka, který Šárka Jablonská založila v lednu 2021. Sdílí na něm nejen své nadšení pro technické obory, především matematiku a energetiku, ale i různé tipy a triky pro studium. Zvláště oblíbené jsou mezi studenty její videa, v nichž vysvětluje jednotlivé matematické operace přístupnou formou.