Datum zveřejnění: 
14. 6. 2023
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynesla do vesmíru 12. června v 23:35 středoevropského času radiační detektor HardPix vyvinutý Ústavem technické a experimentální fyziky ČVUT a vyrobený společností BD Sensors. HardPix se tak připojí k detektoru SATRAM, který na oběžné dráze Země úspěšně funguje již více než 10 let a na kterém také ÚTEF ČVUT spolupracoval s BD Sensors.

HardPix by vypuštěn na palubě satelitu ION italské společnosti D-Orbit v rámci projektu „Vylepšená radiační měření pro vesmír a letectví“, který vede vládní agentura Spojeného království Science and Technology Facilities Council, Rutherford Appleton Laboratory (STFC RAL Space) a který je součástí programu na monitorování kosmického počasí Space Weather Innovation, Measurement, Modeling and Risk (SWIMMR) vládní výzkumné organizace UK Research and Innovation (UKRI).

Více zde

HardPix je miniaturní radiační spektrometr nové generace vybavený senzorem Timepix3 a modulárním designem, který umožní jeho využití na různých misích s minimem úprav. Detektory HardPix jsou plánovány pro další mise na ISS, Lunar Gateway, Cassini a také se o nich uvažuje jako o detektorech pro hledání vody na Měsíci. V přípravě již jsou pokročilejší verze, které budou vybaveny dvěma senzory Timepix3 a zpracováním dat přímo na oběžné dráze. Jejich vývoj probíhá v rámci programu financovaného Evropskou kosmickou agenturou ESA ve spolupráci se společností BD Sensors a v přípravě je projekt se společností Huld na zpracování naměřených dat na orbitě pomocí neuronových sítí a umělé inteligence.

Picture

 

Zdroje: https://www.dorbit.space/press