Datum zveřejnění: 
14. 2. 2023
Student FEL Tomáš Trejdl se dostal do letošního žebříčku 30 pod 30 tuzemské mutace časopisu Forbes! Místo v prestižním seznamu 30 talentovaných lidí z Česka do 30 let pětadvacetiletému Trejdlovi vynesla jeho spolupráce na projektu Wrest. V rámci něj s kamarádem Vasilem Kostinem, studentem medicíny na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, vyvinuli speciální podložku pod myš pro prevenci syndromu karpálního tunelu.

Syndrom, jehož příznaky jsou třeba brnění zápěstí a ztráta citlivosti v prstech, podle statistik postihuje jednoho z deseti uživatelů počítače. Tři z desítky lidí, kteří každodenně pracují na počítači, pak trápí bolesti zápěstí. Kvůli syndromu karpálního tunelu podstupují operace i mladí lidé.

Princip chytré podložky Wrest podle Trejdla, studenta magisterského programu Otevřená informatika, tkví v tom, že podložka společně s aplikací na PC monitoruje polohu ruky uživatele na myši. A vyšle upozornění, pokud je ve špatné poloze nebo člověk pracuje dlouho bez přestávky. Inovativní nápad, na kterém Trejdl pracoval jako programátor, uspěl i za hranicemi Česka – dostal se do světového finále projektů mladých inovátorů a inovátorek Red Bull Basement v Istanbulu. A umístil se v desítce nejlepších projektů.

Trejdl v loňském rozhovoru pro FEL ČVUT řekl, že finále autorské dvojici přineslo zkušenosti a kontakty. Autoři projekt dále rozvíjí, v současnosti se připravují na založení spin-off firmy. Trejdla také čeká semestr v Austrálii, kde se bude zabývat user experience designem a dokončovat svou diplomovou práci.

Foto: Jakub Zeman