Datum zveřejnění: 
1. 12. 2022
Ing. Jiří Ulrich získal titul nejlepší diplomové práce z informatiky v soutěži IT SPY 2022. Absolvent programu Otevřená informatika aktuálně působí jako doktorand v Centru umělé inteligence na katedře počítačů. V prestižní soutěži zvítězil s prací na téma Multikamerový lokalizační systém založený na detekci černobílých vzorů. Jako výhru získal 2 000 eur na další rozvoj projektu od softwarové firmy PROFINIT, která soutěž organizuje.

V rámci diplomové práce Jiří navrhl a implementoval otevřený a dostupný systém WhyCode pro určování pozic pohybujících se objektů. Díky všestrannosti, škálovatelnosti a uživatelské přívětivosti je tento systém používán na řadě zahraničních univerzit, technologických firem a v mezinárodních projektech. Kromě jeho využití v oblasti rojové robotiky a autonomních vozidel byl systém nasazen také pro sledování aktivit sociálního hmyzu v rámci evropského projektu RoboRoyale.

Výzkumu na projektu se Jiří věnuje již od bakalářského studia a pokračuje v něm i na doktorátu. „Na této technologii mě baví různorodé využití. Dá se použít v aplikacích pro lokalizaci a tvoření formací autonomních dronů, rozšířenou realitu, určení pozice robotů při interakcích mezi sebou či s okolím a zkrátka kdykoliv, kdy je potřeba znát pozici předmětu, na který je upevněna černobílá značka,“ vysvětluje Jiří a dodává, čím se technologie liší od jiných dostupných řešení. „Oproti systémům PTI Phoenix nebo OptiTrack je WhyCode levnější a jednodušší. Lze ho zprovoznit během několika minut, funguje na přímém slunci, protože nevyužívá infračervené záření, a má větší dosah. Je k dispozici i na platformu Android v podobě aplikace do mobilu a velkou výhodou je také open source kód,“ shnuje hlavní benefity systému letošní vítěz.

Do již třináctého ročníku soutěže IT SPY se zapojilo šest českých a pět slovenských univerzit, na kterých bylo v minulém akademickém roce obhájeno téměř 1 200 diplomových prací. Z nich ambasadoři nominovali do semifinále celkem 52 projektů, které hodnotila odborná porota. Postupující do finále pak své práce osobně obhajovali 24. listopadu 2022.

„Soutěž IT SPY je pro mě sondou do toho nejlepšího, co v ČR a na Slovensku v oboru informatiky vzniká. Doménou posledních ročníků je praktická využitelnost myšlenek diplomových prací, což se potvrdilo i letos,“ hodnotí výsledky Jiří Vokřínek, vedoucí katedry počítačů na FEL ČVUT. Z jeho katedry vzešel již pátý vítěz soutěže, v loňském roce byla cena poprvé udělena studentce – Jindřišce Deckerové.

Rozhovor s Jiřím Ulrichem po oznámení nominace si můžete přečíst zde.

Picture

Picture

Picture