Datum zveřejnění: 
9. 11. 2022
Práce studentek a studentů naší fakulty získaly v nedávné době cenná ocenění. Expozice ateliéru Jaroš–Bednář vyhrála soutěž o nejlepší školní prezentaci mezinárodní soutěžní přehlídky Designblok. Tři posedy, design-build projekt ateliéru Hlaváček–Čeněk, ocenila porota soutěže Stavba roku 2022 Cenou Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Designblok je největší přehlídka současného designu a módy v České republice, letos se konala 5. – 9. října v benediktinském klášteře Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Vystavované práce studentů a studentek ateliéru Jaroš–Bednář jsou součástí rozsáhlého projektu Bohemian Perfection, jehož cílem je zviditelňovat, oživovat a rozvíjet tradiční lidová řemesla a jejich produkty s přímou návazností na lokality, kde vznikají. Studující měli příležitost potkat se s řemeslnými mistry a pamětníky a mohli tak lépe porozumět příběhu, který se za výrobkem skrývá.
Pro náš ústav, ateliér a zúčastněné studenty a studentky je to velký úspěch. Je to vedle Národní ceny za design, kterou získal náš student Vojtěch Veverka v loňském roce, další nejvyšší ocenění, které se za naši práci dá v ČR získat. O to cennější je, že letos byla komise složena jen ze zahraničních novinářů, zahraničních designérů, bez účastí novinářů z ČR, či SR, říká MgA. Jan JarošÚstavu designu FA ČVUT.

Mezi vystavenými projekty byl například surf do prašanu od Petra Brancuského zhotovený původní technikou výroby jasanových lyží. Autor se spojil s firmou Jasanka, která se zabývá výrobou tradičních dřevěných lyží a navrhl surf s konstrukcí z jasanových a třešňových prken s protiskluzovými dubovými kolíky. Dalšími exponáty byly ozdoba hlavy z foukaných skleněných perlí z Podkrkonoší od Romana Koubka, oděvní modely z autorského modrotisku Zuzany Šimůnkové nebo kolébka z proutí, za kterou získala Tereza Horičková cenu Olověný Dušan 2022.

Stavba roku je česká celorepubliková veřejná soutěž staveb, kterou pořádá od roku 1992 Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Tři posedy do soutěže přihlásil investor město Libčice nad Vltavou, které na projektu spolupracovalo s Ústavem navrhování II FA ČVUT, zaměřeného na design-build projekty, při kterých studenti stavbu vymyslí i realizují.

Cena byla udělena mimořádnému projektu, který velmi významným způsobem inovuje a představuje moderní pojetí výuky studentů architektury. Studenti se mají možnost seznámit s celým procesem výstavby od studie až po realizaci,” uvedla zvláštní cenu Stavby roku 2022 porota soutěže.

Tři posedy – Lavička, Silo a Křeslo – jsou výletními místy v akátovém remízku mezi Libčicemi nad Vltavou a obcí Tursko. Jejich koncept pracuje s různými geometrickými tvary, kapacitou i funkcí. Každý objekt je složený ze tří částí – betonové základové desky, ocelové nosné konstrukce se žebříkem nebo schodištěm a dřevěné vyhlídkové plošiny se zábradlím a sedací lavičkou. Jejich výška se pohybuje mezi třemi a pěti metry. Všechny dřevěné prvky jsou z modřínu.

Většinu stavebních prací dělali studenti a studentky za asistence profesionálních řemeslníků sami, spolupracovali také s Vyšší odbornou školou a Střední průmyslovou školou ve Volyni. „Projektu dáváme své srdce. Postavit něco je daleko za hranou běžného rozsahu studia, je to vášeň pro architekturu i pro Libčice, říká autor konceptu, student magisterského programu FA ČVUT, Tomáš Kodet.

Picture