Datum zveřejnění: 
19. 10. 2022
Od června 2022 probíhá na ČVUT s podporou rektora doc. RNDr. Vojtěcha Petráčka, CSc. a vedení univerzity genderový audit, který je realizován v rámci projektů Sociální bezpečí na českých vysokých školách v kontextu akademické etiky a Rozvoj kapacit pro strategické řízení ve výzkumu na ČVUT v Praze (HR Award).

Genderový audit je klíčovou aktivitou Plánu genderové rovnosti na ČVUT na období 2021-2024. Požadavek na existenci plánu je zakotven v Obecných přílohách programu Horizont Evropa, který je 9. rámcovým programem EU pro vědu, výzkum a inovace. Obdobná opatření přijímá i GAČR, TAČR a MŠMT.

Kvantitativní část auditu, dotazníkové šetření v oblasti rovných příležitostí, se uskuteční formou anonymního on-line dotazníku v české a anglické verzi, který byl rozeslán všem kmenovým zaměstnancům a zaměstnankyním a studujícím doktorských studijních programů. Cílem šetření je zjistit názory, zkušenosti a potřeby zaměstnaných a studujících, a to zejména v oblasti zajištění rovných příležitostí ve všech fázích kariéry, slaďování soukromého a pracovního života, pracovních podmínek a pracovního prostředí.

Současně probíhá kvalitativní část auditu: individuální a skupinové rozhovory s klíčovými zaměstnanci a zaměstnankyněmi a studujícími doktorských studijních programů a analýza interních dokumentů, směrnic HR povahy a statistických údajů.

Výsledky genderového auditu budou prezentovány v závěru roku 2022.

Plán genderové rovnosti na ČVUT v Praze na období 2021-2024: https://www.cvut.cz/plan-genderove-rovnosti