Datum zveřejnění: 
12. 10. 2022
Studenti z Fakulty dopravní, ale také strojní, elektrotechnické a jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze se na okruhu v italské Imole zúčastnili mezinárodních závodů Moto Engineering Italy se svým elektrickým závodním motocyklem CTU Lions EVO 2.0.

V rámci závodního týdne svůj projekt prezentovalo a následně se proti sobě na okruhu utkalo celkem 9 studentských týmů z nejlepších technických univerzit z celé Evropy – kromě českého zde byly univerzitní týmy z Itálie, Polska, Německa, Maďarska, Portugalska a Španělska. Tým CTU Lions si vedl velmi dobře ve statických disciplínách, se svou technickou zprávou a následnou prezentací před odbornou porotou se umístil na druhém místě hned za domácím italským týmem z Bologni. Do zbytku závodního týdne měl tak tým dobrou výchozí pozici a také motivaci k dalšímu vlastnímu vývoji, který byl italskou komisí kladně ohodnocen.

Uprostřed závodního týdne začaly dynamické disciplíny na dráze postavené přímo na cílové rovince okruhu Enza Ferrariho. Tyto disciplíny byly již tradičně brzdění z rychlosti 80 km/h, jízda zručnosti a akcelerace. V dalších dnech navazovaly volné tréninky na okruhu a poté kvalifikace do závodu. Vrcholem celé akce byly dva závody s hromadným startem, bohužel v podmínkách hustého deště. CTU Lions se podařilo na mokrém okruhu do závodu kvalifikovat z pátého místa. Krátce před startem pak FIM vyhlásila kvůli nepřestávajícímu dešti mokrý závod, tzn. povinnost pro všechny týmy použít pouze pneumatiky pro mokrý povrch. Na tuto situaci byl tým připraven a po přezutí nastoupila EVO 2.0 do závodu. Během dynamických disciplín i kvalifikace využil tým inovace na svém motocyklu a po konzultacích s jezdcem mu dokázal na motocyklu přizpůsobit odpružení i úhel přední vidlice. 

Jezdec týmu CTU Lions Radek Lamich už krátce po startu ukázal, že může být jízda na mokru výhodou. Využil svých zkušeností a dokázal se probojovat na čelo startovního pole. Na konci druhého kola vedl celý závod, když předjel i favorita soutěže, motocykl z domácí Boloňské univerzity. Zatímco jezdci déšť svědčil, o elektrickém prototypu to říct nešlo. Přestože opakovaně prošel přejímkami ověřujícími odolnost proti vodě, ve třetím kole začal ztrácet výkon a nakonec musel ze závodu odstoupit. Z bezpečnostních důvodů pak odstoupil i z druhé rozjížďky finálního závodu.

I přes problémy v závěrečném závodě se CTU Lions celkově umístili na šesté pozici z celkem 9 týmů. Tým se tak vrací domů s vědomím, že může jeho motocykl směle konkurovat špičce studentských teamů. Získané zkušenosti pomohou jak v příštích závodech, tak i při návrhu aktuálně vyvíjené CTU Lions EVO 3.0 Electric.

Picture

Picture