Datum zveřejnění: 
27. 4. 2022
Ve středu 20. dubna 2022 se v Kongresovém sále Masarykovy koleje uskutečnil slavnostní večer u příležitosti 30. výročí založení Masarykova ústavu vyšších studií (MÚVS) ČVUT v Praze. Akce probíhala za účasti rektora ČVUT docenta Vojtěcha Petráčka, členů vedení univerzity, děkanů a ředitelů součástí ČVUT, předsedy Akademického senátu ČVUT a členů vědecké rady MÚVS. Slavnostní večer byl určen především pracovníkům ústavu a aktivním studentům, kteří přispěli k dobrému jménu MÚVS svými studijními, sportovními výkony či mimořádnými činy.

Program večera vycházel ze základního motta oslav: „30 let inspirací měníme na budoucnost“. Minulost a současnost připomínala zejména publikace 30 let. Masarykův ústav vyšších studií ČVUT Praze, kterou sepsal Vít Klepárník a která byla volně k dispozici všem účastníkům večera. Připomenutím minulosti bylo i poděkování profesoru Vladimíru Kučerovi, nositeli Národní ceny vlády Česká hlava, jenž stál v čele ústavu v letech 2007-2015. „Modrý měsíc“ – tak se jmenoval dárek, který mu na připomínku jeho působení v ústavu předala ředitelka ústavu prof. Vladimíra Dvořáková. Pověstný vztah prof. Kučery k psaní plnícím perem je známý, tak snad mu toto japonské pero se skleněným hrotem udělalo radost a bude mu dobře sloužit.

Z rukou rektora ČVUT doc. Vojtěcha Petráčka převzala medaili za významné zásluhy o rozvoj Českého vysokého učení technického v Praze doc.  Dana Dobrovská. Ta zásadním způsobem přispěla k rozvoji učitelství v technickém vzdělávání a představuje v tomto oboru mezinárodně uznávanou autoritu. Laudatio pronesl její dlouholetý kolega a spolupracovník, zástupce ředitelky, doc. David Vaněček.

Tato ocenění propojovala minulost a současnost, přičemž budoucnost Ústav vidí v přípravě mladé generace.  Proto součástí večera bylo i poděkování studentům, kteří byli nositeli významných ocenění – Anetě Požárové (Cena „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových), Markétě Strečkové/Grbavčicové (Cena Stanislava Hanzla za rok 2020) a Hynkovi Salákovi (Cena Stanislava Hanzla za rok 2021), Martině Vaněčkové (Cena MŠMT za záchranu dítěte před utonutím).

Ale studenti nežijí jen studiem, sport je také důležitou součástí jejich života. Na večeru se představil i florbalový tým, který se v českém akademickém prostředí pyšní mnohými úspěchy. Hráči nastoupili v nových dresech (dárek Ústavu k 30. výročí) a vyzvali své příznivce, aby je přišli podpořit na nejbližší zápas v pátek 29.5. 2022.  Na Masarykově ústavu vyšších studií působí i sportovci, kteří patří k evropské či světové špičce a umisťují se pravidelně mezi nejlepšími anketě ČVUT Sportovec roku. Je zajímavé, že všechny spojuje láska k divoké vodě. Mezi oceněné patří Barbora Betlachová (8. místo v anketě v roce 2020, 10. místo v roce 2021), Martina Satková (2. místo v roce 2021) a Vít Přindiš (2. místo v roce 2020, 1. místo v roce 2021).

Několikanásobný mistr Evropy Vít Přindiš pak pozval na podium svého dlouholetého kamaráda, se kterým svou sportovní kariéru začínal. Tím kamarádem byl hlavní host večera, moderátor České televize a vynikající popularizátor vědy Daniel Stach. Jeho vystoupení, prodchnuté obdivem k vědě a vědcům, důrazem na etické otázky i společenskou odpovědnost vědců, bylo skvělým vyvrcholením celého večera.

Slavnostní setkání k 30. výročí založení Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze, které moderovali studenti Kateřina Polanská a Antonín Pleskač, přineslo řadu dalších zážitků – ukázky vítězných studentských fotografií, snímky z akcí, které na MÚVS v poslední době proběhly – ať již to byly diskuse s významnými osobnostmi, Den s Hyundai, veletrh partnerských firem a mnohé další. Promítla se krátká videa, jež přibližovala život na Masarykově ústavu vyšších studií, novinky ve studijních programech (např. praxe), vítězná tažení florbalového týmu, robot na návštěvě ústavního bistra. Atmosféru oslav vhodně doplnila i vystoupení hudebníků, kteří mají osobní vztah k Ústavu. Slavnostní večer zahájili Oldřich Janota a Romana Janotová, v průběhu večera vystoupil s hudební vložkou věnovanou oceněné doc. Dobrovské pan rektor (který také zapůjčil i sám nainstaloval hudební aparaturu) doc. Petráček a hudebně večer uzavíral Ondřej Galuška.

„Masarykův ústav vyšších studií žije a soustřeďuje se na budoucnost“. Těmito slovy ukončila oficiální program večera prof. Vladimíra Dvořáková, která zároveň poděkovala všem svým blízkým spolupracovníkům, kteří dokázali v nelehké situaci nalézat řešení nečekaných problémů, pracovníkům, kteří prokázali obrovskou obětavost  a lidskost při pomoci uprchlíkům z Ukrajiny a v neposlední řadě vedení univerzity, děkanům, ředitelům ústavů i Akademickému senátu za podporu.  

Večer pak pokračoval neformální zábavou a diskusemi při rautu.

FOTO: Mgr. Art. Radko Palic

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture