Datum zveřejnění: 
17. 3. 2022
Srdíčka ze svorek nebo háčkované slunečnice si můžete ode dneška koupit v Archicafe na Fakultě architektury a Cafe Prostoru_ v NTK a přispět na sbírku Člověka v tísni SOS Ukrajina. Benefiční prodej vymyslely a zorganizovaly studentky designu Fakulty architektury.

Během slavnostního vyhlášení soutěže Olověný Dušan se na FA ČVUT prodávaly drobné předměty, jako stužky, náramky, náušnice, prstýnky nebo háčkované slunečnice. Prodej zorganizovaly studentky designu a výtěžek putoval přes QR kód na konto sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina. Protože zájem o předměty trvá, studentky pokračují ve výrobě dál. Výtěžek z prodeje půjde opět na Člověka v tísni.

“Ráda bych tímto poděkovala všem studentkám a studentům, kteří se do akce zapojili, ale i vedení FA, které aktivně a promptně pomohlo vyřešit oficiální formu dobročinné aktivity, aby mohla být realizovaná,” říká Henrieta Nezpěváková z Ústavu designu a místopředsedkyně AS FA.

S nápadem podpořit Ukrajinu a vyrobit šperky se symbolikou státu přišli studentky a studenti. Vedoucí Ústavu designu FA odsouhlasil pokrytí materiálových nákladů a pedagogové akci rozšířili mezi ostatní studující a pomohli případnou konzultací. V benefičním prodeji chtějí pokračovat aukcí kreseb a výrobků studentů a pedagogů FA ČVUT.

Organizaci převzala studentka 3. ročníku Markéta Ptáčková. “Jsem typ člověka, který, když někdo potřebuje pomoci, nepanikaří a snaží se co zmůže. Ale zároveň nemám na to jít třeba na hlavák pomáhat s uprchlíky, vyplňovat formuláře pro děti a jejich matky. Prostě si nejsem jistá, že bych to napětí a atmosféru zvládla a tohle je v dnešní době minimální věc. Ve výsledku jsem jen rozeslala formuláře, odpovídala na maily atd., a zorganizovala příjem prací, různých designů a kreseb, skic a tak. Vysvětlování prodeje přes naskenování QR kódu pro Člověka v tísni, aby šla platba přímo od kupujících, byla asi ta nejsložitější část. Je to asi to nejmenší, do čeho jsem se mohla pustit,” řekla Markéta v rozhovoru pro fakultní časopis Alfa.

Picture

Picture