Datum zveřejnění: 
22. 2. 2022
V úterý 22. února 2022 rektor docent Vojtěch Petráček na půdě ČVUT přivítal delegaci Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku z Evropské unie, kterou vedl její předseda Cristian-Silviu Buşoi. Na úvod rektor Petráček představil práci univerzity a úspěchy studentů a vysvětlil, jak probíhá spolupráce s ostatními univerzitami.

Poté členové výboru zamířili do Výzkumné laboratoře 6Gmobile research lab na Fakultě elektrotechnické, která vznikla na podzim 2021 a díky svému vybavení patří mezi světovou špičku. V laboratoři vědci z katedry telekomunikační techniky řeší řadu aktuálních problémů, jako je využití strojového učení pro pokročilou komunikaci přímo mezi terminály (D2D) či využití dronů jako létajících základnových stanic.

Následovala prohlídka Nanolaboratoře, která slouží pro výzkum a výuku nanoelektrických technologií. Spojuje několik unikátních technologií v jeden celek a slouží studentům k praktické výuce. Nanolaboratoř přispěje k tomu, aby byla naplněna poptávka českých firem po specializovaných odbornících, kteří budou navrhovat polovodiče /včetně mikročipů!/.

A na závěr hosté z EU navštívili Laboratoř robotických agentů na Fakultě informačních technologií, otevřenou začátkem letošního roku, kde se mohli podívat, co všechno robotičtí agenti dokážou. Mezi robotické agenty, kterými je laboratoř vybavena, patří pozemní mobilní roboti a miniaturní létající drony. Robotičtí agenti musí spolupracovat s mnoha dalšími zpravidla identickými roboty, aby splinili úkol, na který by jeden samostatný robot nestačil.

Picture

Picture

Picture