Datum zveřejnění: 
17. 12. 2021
Podívejte se v krátkém videu, jak vznikalo naše vánoční přání s roboty a výzkumníky Fakulty elektrotechnické ČVUT v hlavních rolích. Vánoční video s roboty doposud na sociálních sítích Fakulty elektrotechnické ČVUT zhlédlo více než 25 tisíc lidí.

Natáčení proběhlo v prostorách Kampusu na Karlově náměstí v Zengerově posluchárně a jejím předsálí. Ve videu účinkují: "robopsi" SPOT, hexapodi Scarab a Daisy, pásový robot Charlie, kolový robot Husky, balancující robot SK80, humanoidní roboti iCub, Pepper, Nao a Ludvík složený z LEGO, dron X500 a LEGO robot hrající na klávesy. A to nejdůležitější nakonec - výzkumníci a výzkumnice z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Příběh videa si pohrává s autonomním chováním robotů. Ačkoli se roboti ve své samostatnosti posouvají dopředu také díky práci informatiků z FEL ČVUT, k tomu, aby sami „autonomně“ slavili Vánoce, mají ještě daleko. Za jejich pohyby a tancem stojí hodiny práce jejich programátorů a operátorů. Za příklad může sloužit humanoidní robot Pepper, který ve videu imituje hraní na píšťalu a jehož pohyby bylo potřeba předem naprogramovat.

Tvůrci se snažili ve videu ukázat to nejlepší, co Fakulta elektrotechnická ČVUT v oblasti robotiky může aktuálně nabídnout. Ke stromečku se podařilo přivést roboty hned z několika vědeckých pracovišť  - Vidění pro roboty a autonomní systémy a Multirobotické systémy (obojí na katedře kybernetiky), Centra pro umělou inteligenci (AIC) na katedře počítačů a katedry řídicí techniky včetně Robosoutěže.

Video vzniklo v produkci společnosti baohaus producenta Olivera McGillicka a režírovali ho Oliver Beaujard a Nina Zardalishvili. Kameramanem byl Daniel Hotový.

Další informace o Vánočním videu a jeho vzniku najdete prostřednictvím tohoto odkazu

Odkaz na Vánoční video s roboty najdete zde.

Odkaz na Making of video je zde.

Foto, zdroj: Fakulta elektrotechnická ČVUT 

O události informovala tato média: feedit.cz, casopisczechindustry.cz, vecerni-praha.cz, chip.cz, otechnice.cz, aktualne.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture