Datum zveřejnění: 
16. 12. 2021
Studentka Otevřené informatiky Fakulty elektrotechnické ČVUT Klára Janoušková se po celou dobu svého studia věnuje počítačovému vidění, konkrétně detekci a rozpoznávání textu, například na fotografii pořízené na ulici. S tímto projektem už Klára absolvovala stáž na univerzitě v Barceloně. V současné době se chýlí ke konci její jednosemestrální stáž ve švýcarském Curychu, poté co úspěšně prošla náročným sítem výběru do programu IBM Great Minds.

Prestižní program od technologické společnosti IBM nabízí hrstce vybraných talentů příležitost spolupracovat se špičkovými vědci na předním světovém pracovišti. A jaká je práce v laboratoři IBM? „Oproti univerzitním laboratořím, kde jsem pracovala, rozdíl určitě vnímám, řekla bych, že IBM Research v Curychu je někde na půl cesty mezi univerzitním a korporátním prostředím, možná trochu blíže k tomu univerzitnímu. Jako studentka na stáži se mě korporátní záležitosti ale tolik nedotýkají,“ dodává Klára.

Všem studentům by takovou stáž rozhodně doporučila: „Zvláště pokud vás zajímá aplikovaný výzkum a s podobnou laboratoří nemáte zkušenosti. Pokud nechcete prodlužovat, tak jsou ideální letní prázdniny, pokud vám ale prodloužení nevadí, nebo jste už stejně byli na nějakém výměnném pobytu, tak doporučuji spíše půl roku – nějakou dobu trvá se do projektu dostat a pokud tam budete déle, spíše budete moci pracovat na zajímavém projektu s větším dopadem.“

Celý rozhovor s Klárou Janouškovou si můžete přečíst zde.

Foto, zdroj: Klára Janoušková

Picture