Datum zveřejnění: 
14. 12. 2021
Vojtěch Veverka - Bigfoot
Celkem osm soutěžních návrhů studentů Fakulty architektury ČVUT oslovilo porotu soutěže Národní cena za studentský design natolik, že v konkurenci rekordních 269 přihlášených projektů získaly ocenění. Zvítězil Vojtěch Veverka s návrhem Bigfoot, originálních lyží a sněžnic v jednom.

Dalším oceněným z FA byl Petr Matoušů, jenž dostal dokonce dvě ceny: Excelentní studentský design za kuchyňskou váhu pro zrakově postižené a Dobrý studentský design za sedátko z lan Realno. Ceny za Excelentní studentský design si odnesly ještě Kristýna Coufalová a Tereza Majrychová a za Dobrý studentský design byli dále oceněni David Ondroušek a Tadeáš Cienciala. Kateřina Panošková získala Cenu za ergonomii.

Letošní 31. ročník mezinárodní studentské designérské soutěže se zaměřil na nejširší spektrum 3D designu zahrnujícího produktový a industriální design a užitého umění. Přihlásilo se do něj 248 autorů se 269 pracemi ze 17 univerzit a vysokých škol a 13 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty. Podle organizátorů soutěže z Design Cabinet CZ prokázali soutěžící vysokou profesionalitu a je velmi pravděpodobné, že některé soutěžní prototypy se dočkají sériové výroby.

Národní cena za studentský design 2021 *GRAND

Absolutním vítězem soutěže a držitelem Národní ceny za studentský design 2021 *GRAND se stal náš student magisterského studijního programu Design Vojtěch Veverka z ateliéru Jaroš, který navrhl Bigfoot, lyže a sněžnice v jednom. Ty zjednoduší výšlap i sjezd. Jak přesně lyže fungují? Díky struktuře a zubatému plechu z jedné strany lyže lze bezproblémově chodit po namrzlých cestách i v hlubším sněhu, po protočení skluznice na druhou stranu je možné po lyži sjíždět dolů. „Nejtěžší bylo sladit obě funkce dohromady, dělat kompromisy, příliš nekomplikovat mechanismus,“ říká o svém návrhu Vojtěch Veverka. Jeho úsilí se mu evidentně vyplatilo. Jak řekl předseda mezinárodní poroty designér Michal Staško, jedná se o zdánlivě jednoduchý, ale technologicky a koncepčně propracovaný návrh Bigfoot, který porotu jednoznačně přesvědčil. Přáním vítěze je dotáhnout tento produkt do sériové výroby. Jeho práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Cena za Excelentní studentský design

Získal ji Petr Matoušů z ateliéru Streit, který navrhl kuchyňskou váhu pro slabozraké a nevidomé. „Chtěl si vyzkoušet navrhování pro specifickou cílovou skupinu, a tak jsem navštívil proto Nadační fond Českého rozhlasu a jeho projekt Světlušku. Bavili jsme se o různých měřících zařízeních, která lidé se zrakovým postižením používají. Jaké na nich vidí nedostatky, případně jaká zlepšení by ocenili. Chtěl jsem přijít s levnější alternativou k drahým elektronickým mluvícím vahám," říká Petr Matoušů. Jak se s váhou pracuje? Šikmá plocha váhy vede směrem dolů do prostoru a střelka ukazuje naměřenou hodnotu. Prstenec se stupnicí je otočný a umožňuje vynulování váhy. Jeho práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Kristýna Coufalová uspěla se sadou nerezového nádobí, která rozšiřuje portfolio produktů značky Tefal. Toto zadání zpracovávala Kristýna v ateliéru Tvarůžek. Stěžejním prvkem návrhu je tvar elipsy, který tvoří horní konturu nádob, zatímco ve spodu má standardní tvar kruhu. To umožňuje libovolné natáčení poklice během vaření, čímž je možné regulovat únik páry. Velkou výhodu přináší především při slévání. Její práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Tereza Majrychová (Pavlíková) z ateliéru Fišer byla oceněna za svou diplomovou práci, v níž navrhla rohové umyvadlo TOBI„Největší komplikací bylo stihnout striktní časový harmonogram a celý proces navrhování, vývoje, testování a výroby zvládnout za 3 měsíce,“ vysvětluje Tereza Majrychová. Projekt rohového umyvadla má nyní dokončený a připravený na výrobu a záleží na zájmu ze strany firmy. Její práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Cena za Dobrý studentský design

Nekonečné pravítko Skrolla vymyslel David Ondroušek z ateliéru Streit proto, aby si ulehčil práci a nemusel s sebou nosit několik typů pravítek. Nejsložitější bylo najít princip, jakým to celé bude fungovat. Hledal jsem mechanické řešení, které na první pohled řekne, jak pravítko používat,“ říká David Ondroušek. Jeho práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Petr Matoušů a Tadeáš Cienciala zpracovávali v rámci zadání ateliéru Streit produkt z recyklovaných lan lezeckých stěn.

Petr Matoušů navrhl sedátko Realno. Vytvořil proplétanou strukturu, která je přetažena přes „obruče“, na níž spotřeboval 250 metrů vyřazeného lana. „K zadání jsem přistupoval tak, aby výsledný produkt spotřeboval lana co nejvíce,“ vysvětluje Petr Matoušů. Jeho práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Sandály Rope_ky od Tadeáše Ciencialy jsou boty z jednoho kusu lana. Autor je navrhl tak, aby je zájemci byli schopni např. v rámci workshopů v lezeckém centru sami vyrobit. Odlehčená podrážka je elegantně napojena ve čtyřech bodech. Bota působí kompaktně, je ohebná a u paty má díky koncům lana v okách zvětšenou styčnou plochu u paty. Jeho práci si můžete prohlédnout v  galerii na webu.

Cena za ergonomii

Cenu za ergonomii dostala Kateřina Panošková z ateliéru Fišer za Hands3 madlo, kterým reaguje na současnou situaci, kdy v rámci prevence přenosu infekčních nemocí zajistila „hands-free“ otevírání dveří. Madlo z pružného filamentu lze pouhým nasazením umístit na širokou škálu klik, a to oběma směry kliky. Jeho tvar odpovídá ergonomii předloktí, díky čemuž s ním bude možné dveře otevírat i zavírat. Nenáročná výroba pomocí 3D tisku zajistí bezproblémovou dostupnost produktu na trhu. Její práci si můžete prohlédnout v galerii na webu.

Foto, zdroj: Fakulta architektury ČVUT

O události informovala tato média: ČRo - wave.cz

Tadeáše Cienciala - Sandály Rope_ky

Petr Matoušů- kuchyňská váha pro slabozraké a nevidomé

Kristýna Coufalová - sada nerezového nádobí

David Ondroušek - Nekonečné pravítko Skrolla

Tereza Majrychová (Pavlíková) - rohové umyvadlo TOBI

Kateřina Panošková - Hands3 madlo