Datum zveřejnění: 
14. 12. 2021
Filip Bernard - Český dům na Tchaj-wanu
Filip Bernard, Jan Pernekr a Jan Petrš se stali vítězi prvního ročníku fakultní soutěže Cen děkana o nejlepší studentské projekty vypracované v rámci výuky v uplynulém akademickém roce. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 24. listopadu během oslav 45. výročí obnovení samostatné Fakulty architektury v Galerii Jaroslava Fragnera.

Cena děkana je nová fakultní soutěž, která byla vyhlášena letos v září. Vedení fakulty pevně věří, že mezi našimi studenty i pedagogy získá své stabilní místo a prestiž. Smyslem soutěže je vyzdvihnout mimořádné studentské práce a počiny a motivovat studenty k zvyšování kvality podávaných výkonů. Soutěž je také nástrojem vedení fakulty pro reflexi vývoje i směřování výuky. Z množství různorodých studentských projektů, které každý semestr na fakultě vznikají, byly do soutěže nominovány ty nejlepší. Vítěznými pracemi se fakulta bude prezentovat na nejrůznějších soutěžích a výstavách. Mezi vítěze a oceněné, jednotlivce a týmy, bylo celkem rozděleno 150 000 Kč.

Cena děkana za semestrální projekt

Kategorie Urbanismus a Krajinářská architektura

V kategorii Urbanismus a Krajinářská architektura porota vítěze nevybrala.

Finalisté

Kategorie Architektura

Vítěz

V odůvodnění nominace od vedoucího ateliéru Ondřeje Císlera zaznělo, že Filip Bernard předvedl fenomenální výkon při navrhování reprezentativní architektury do Tchaj-pej na Tchaj-wanu. Vytvořil celou řadu zajímavých variant a vybranou dopracoval do detailu. Přinesl čisté řešení, architekturu, která odpovídá účelu instituce a v cizím prostředí umožňuje bezchybné fungování zastoupení České republiky.

Finalisté

  • Jan Procházka se semestrálním projektem Komunitní centrum Břevnovské vily Praha 6 vypracovaným pod vedením Ireny Šestákové
  • kolektiv autorů: Michaela Chmielová, Tomáš Kodet, Tomáš Vojtíšek, Anna Zíková, Alena Linková, Mikuláš Valdman a Jan Šefl s projektem 3 posedy vypracovaným pod vedením Dalibora Hlaváčka a Martina Čeňka
  • David Budil se semestrálním projektem Dílny Ďáblice - práce ve městě vypracovaným pod vedením Michala Kuzemenského

V kategorii Cena děkana za semestrální projekt mohly být nominovány ateliérové projekty všech programů studia za uplynulý akademický rok kromě ZAN, ATBS, BP a DP rozdělené do tří kategorií (Architektura, Urbanismus a Krajinářská architektura, Design). Každý vedoucí ateliéru mohl za uplynulý akademický rok nominovat jednu práci, výjimečně dvě práce s odůvodněním. Děkanem pověření experti mohli nominovat i další práce.

Cena děkana za diplomní projekt

Vítěz

  • Jan Pernekr s projektem Bubenečský Břeh, který zpracoval pod vedením Borise Redčenkova, od něhož kromě nominace získal také pochvalu za mimořádný objem kvalitně odvedené práce.

Finalisté

V kategorii Cena děkana za diplomní projekt mohl každý vedoucí ateliéru ze všech oborů studia nominovat nejvýše jednu práci za uplynulý akademický rok a každá komise pro obhajobu diplomních prací také jednu.

Cena děkana za vědu a výzkum

Vítěz

Ve zdůvodnění nominance této dizertační práce zaznělo, že jde o výjimečnou práci v našem lokálním vědecko-výzkumném a stavebně-architektonickém prostoru. Autorovo nadšení aktuální problematikou aplikovaného výpočetního navrhování a mechanické robotroniky nachází uplatnění také ve špičkovém mezinárodním akademickém prostředí. Petrš ve své práci fundovaně a komplexně diskutuje rekonfigurovatelnou a automatizovanou architekturu, konfrontuje ji a porovnává s různými architektonickými manifesty a přístupy současného designu.

Finalisté

  • Markéta Vavrušková: Teaching Structures to Architects pod vedením Martina Pospíšila
  • Veronika Kastlová: Scéna veřejného prostoru - vztah architektury a divadla pod vedením Vladimíra Soukenky
  • Milan Pitlach: O. M. Ungers - Kritická Studie pod vedením Benjamina Fragnera (cena byla udělena in memoriam)

V kategorii Cena děkana za vědu a výzkum mohli být nominovány školiteli, vedoucími ústavů podílejících se na doktorském studijním programu a komisemi pro obhajoby doktorských disertačních prací nejlepší disertační a vědecko-výzkumné práce, projekty SGS a další standardizované vědecko-výzkumné výstupy.

Cena akademické obce za mimořádný počin

Cena akademické obce za mimořádný počin letos udělena nebyla, neboť se do nejužšího finále dostala jen jedna kandidátka.

Na Cenu akademické obce za mimořádný počin v oblasti studijních výsledků a aktivit studentů nebo reprezentace fakulty mohli podávat nominace členové vedení FA, kolegia FA, Akademického senátu FA a členové Vědecko-umělecké rady FA. Členové akademické obce mohli podat nominace prostřednictvím členů Akademického senátu FA.

Foto: Zdroj Fakulty architektury

Zdeněk Volfl - Nové centrální nádraží Praha

Soňa Stromšíková - Most

Soňa Stromšíková-Most - nové centrum

Jan Procházka - Komunitní centrum Břevnov

Jan Pernerkr - Bubenečský břeh

Dominik Rejthar - Nový Těšnov a Florenc

David Knížek - Pankrácka odyssea

David Budil - Dílny sídliště Ďáblice

3 posedy

Kristýnková Natálie - Český dům na Tchaj-wanu

Jan Petrš - Stavební robotické systémy