Datum zveřejnění: 
18. 11. 2021
Česká republika si 17. listopadu připomněla den, který se do její historie zapsal léty 1939 a 1989. V obou případech byli hybatelé událostí hlavně vysokoškolští studenti, a proto právě jim patřil středeční svátek. Tradiční připomínkové akce se konaly u Hlávkovy koleje, v Žitné ulici, na Albertově, odkud v roce 1989 vyrazil studentský průvod, a na Národní třídě, kde byla demonstrace za návrat demokracie tvrdě potlačena. Akcí u příležitosti 17. listopadu se účastnil také prorektor pro řízení kvality ČVUT Ing. Radek Holý, Ph.D., a prorektor pro vědu, tvůrčí činnost a doktorské studium prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc.

Po deváté hodině začaly oslavy tradiční vzpomínkou na studenty Hlávkovy koleje, kteří položili v roce 1939 život za svobodu národa. Desítky lidí si zde připomněly statečnost studentů, kteří se neváhali vzepřít nacistické okupaci. V rámci programu vystoupili se svými projevy předseda Nadání prof. Václav Pavlíček, místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu Rudolf Wittenberg, bývalý prezident ČR prof. Václav Klaus, prorektor ČVUT Ing. Radek Holý, Ph.D., rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima a Ing. Michal Farník, předseda Studentské komory Rady vysokých škol.

Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček se pietního shromáždění k uctění památky studentů zavražděných fašisty v r. 1939 a vzpomínce na odvahu studentů v r. 1989 u Hlávkovy koleje nezúčastnil z důvodu nemoci. „Sledoval jsem je však v televizi a jako rektor ČVUT se musím důrazně distancovat od toho, co zaznělo v některých projevech, zejména od výroků bývalého prezidenta Václava Klause,“ řekl doc. Vojtěch Petráček.

Připomínkový akt pokračoval položením věnců za doprovodu pěveckých sborů a za účasti slavnostní vojenské jednotky. Poté se vydal průvod organizovaný Studentskou komorou Rady vysokých škol do Žitné ulice k pamětní desce Jana Opletala a Václava Sedláčka.

Zpěvem studentské hymny Gaudeamus Igitur začal hlavní program oslav na Albertově, odkud před 32 lety vyšel studentský průvod do centra Prahy. Na pódiu byli také rektoři prof. Tomáš Zima, prof. Martin Bareš z Masarykovy univerzity a prorektor ČVUT Ing. Radek Holý, Ph.D.

Na Národní třídě uctili památku 17. listopadu také rektoři České konference rektorů. Předseda ČKR prof. Martin Bareš položil spolu s dalšími rektory k pamětní desce 17. listopadu kytici a zapálili svíčky. 

Prorektor pro řízení kvality ČVUT Ing. Radek Holý, Ph.D., uctil také u pamětní desky v ulici Karolíny Světlé památku studenta Václava Šaffránka, který byl popraven 17. listopadu 1939. Byl nejmladší z popravených devíti studentů a student ČVUT, konkrétně Fakulty stavební. Václav Šaffránek se v době Mnichovské krize dobrovolně přihlásil do armády, od léta 1939 byl spojkou odbojové organizace Obrana národa. Na podzim 1939 začal studovat inženýrské stavitelství na ČVUT v Praze a stal se zapisovatelem Svazu českého studentstva v Čechách. Na vysoké škole studoval jen zhruba šest týdnů svého života. Dne 17. listopadu 1939 byl ve dvě hodiny v noci zatčen gestapem a téhož dne bez soudu popraven v ruzyňských kasárnách.

V prostoru Kasáren Ruzyně se od 11.00 hodin konala Pietní vzpomínka – 17. listopad 1939 – 1941 „Nezapomeneme“, kterou pořádaly Sdružení vojenských a válečných veteránů, Sdružení domácího odboje a partyzánů, Sdružení českého národního povstání a Klub občanů vyhnaných v r. 1938 z českého pohraničí ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a Generálním štábem Armády České republiky. Za ČVUT se pietního aktu účastnil prorektor pro vědu, tvůrčí činnost a doktorské studium prof. Ing. Zbyněk Škvor, CSc.

V 19.00 hodin byly letošní oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva zakončeny tradičním slavnostním koncertem v Betlémské kapli, pořádaným ČVUT v Praze a Nadací Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Koncert zahájil proslov prorektora pro řízení kvality ČVUT Ing. Radka Holého, Ph.D., a prof. Václava Pavlíčka, předsedy Nadání. Skladby Antonína Dvořáka zazněly v podání Sboru a Orchestru Univerzity Karlovy s dirigentem Haigem Utidjianem.

Celou fotogalerii najdete zde

Fotografie z koncertu najdete zde.

Foto: Jiří Ryszawy

O události informovala tato média: irozhlas.cz, denik.cz, CT24.cz, eurozpravy.cz, echo24.cz, globe24.cz, expres.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture