Datum zveřejnění: 
20. 9. 2021
Jedenáctý ročník Univerzitních osem, který se konal 17. září na pražském Rašínově nábřeží, vyhrála mezi studentkami i studenty Univerzita Karlova. Ani v jedné finálové jízdě nebyl vítěz zcela jednoznačný, především u mužů to bylo drama do posledních metrů. Až za cílovou rovinkou tak mohli studenti Karlovky s úlevou zvednout ruce nad hlavu.

Studenti Univerzity Karlovy postavili do finále hned dvě posádky a především ta první budila respekt díky posilám z Dukly. Na vítězství se však mužská univerzitní osma pořádně nadřela, druhému ČVUT ujela o pouhou vteřinu. Stačilo tedy pár pomalejších temp a pohár by se stěhoval do Dejvic.

To finále mezi studentkami bylo jasné už ve stínu železničního mostu. V cílové rovince sice vítězky bojovaly o prvenství, ovšem se svou druhou univerzitní posádkou. Univerzita Karlova tak měla na  pomyslných stupních vítězů první dvě místa. Devět vteřin za vítězkami se umístila posádka České zemědělské univerzity.

Posádka ČVUT jela ve složení Jan Hájek, Tomáš Šišma, Jiří Kopáč, Tomáš Zobal, Jan Chlebovský, Jonáš Friedrich, Jan Šimkovský, Albert Caban a kormidelník Ludvík Kopáč.     

„Moc mě těší, že jsme i letos, při 11. ročníku závodu univerzitních osem, dokázali složit posádku, která udávala tempo a bojovala o vítězství. Během závodu jsme se přetahovali o první místo s posádkou UK, která ovšem měla více sil v samotném závěru a stala se tak vítěznou osmou letošního ročníku. Nicméně věřím, že jsme přispěli k napínavému boji, který si diváci na pražské náplavce užili. Zároveň jsem rád, že se ve finále představila i druhá osma ČVUT a zároveň, že se podařilo složit univerzitní osmu žen. Ukázali jsme tak, že na ČVUT jsou nejenom kvalitní veslaři, ale také veslařky. Doufám, že do příštích let bude univerzitních osem z ČVUT ještě více," říká Jan Hájek ze stříbrné posádky ČVUT.

Ve druhé mužské posádce ČVUT jeli: Martin Vajner, Marek Novotný, David Mikulík, Jakub Novák, Adam Čupita, Vojtěch Kovář, Radim Hladík, Tomáš Mráz a kormidelník Jan Šmolík. Ženskou posádku, která se bohužel nedostala do finále, tvořily: Tereza Čechová, Diana Hoffmanová, Tereza Kalousová, Kateřina Pivková, Veronika Selucká, Ellen Michaeli, Tereza Šoukalová, Lucie Košková a kormidelník Matyáš Babka.

Univerzitní osmy jsou nejmladším závodem v programu Primátorek a, jak už název napovídá, jedná se o klání akademických posádek. Od roku 2011 obstarávají předprogram celého víkendu. Původně byly určeny pro pražské vysoké školy, po velkém zájmu dalších českých i zahraničních univerzit však byly otevřeny všem posádkám. Ve srovnání s Primátorkami se závodí na poloviční kilometrové trati bez vyšehradské zatáčky.

Kromě dramatických závodů univerzitních posádek mohli diváci na náplavce Rašínova nábřeží fandit také posádce zrakově postižených z Nadace Leontinka, která každý rok svou jízdou dokazuje, že hendikep není žádnou překážkou. Po jejich jízdě následovaly souboje na vodě těch nejmladších veslařů, a to v rámci párových osem mladšího žactva v závodu „O cenu starostky MČ Praha 2“. První finále vyhrál VK Lysá nad Labem, to druhé pak ovládli mladí veslaři z ČVK Pardubice.

Foto, zdroj: Raul s.r.o.

O události informovala tato média: prazskypatriot.cz, veslo.cz, sportovnilisty.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture