Datum zveřejnění: 
19. 7. 2021
Studentský carsharing Uniqway, který fungoval po celou dobu i přes zavedená protiepidemická omezení, nyní přináší řadu novinek a inovací. Nově spustil webovou stránku www.studentskeleto.cz, na které najdete zajímavé a pravidelně aktualizované tipy na výlety, nejen po České republice, doplněné o spoustu užitečných informací. S vozy Uniqway je navíc opět možné vyrazit do zahraničí. S koncem semestru se služba otevírá i absolventům vysokých škol, kteří tak mohou v jízdě s Uniqway plynule pokračovat.

„Klíčovým pro nás vždy bylo a je poskytnout našim uživatelům bezpečnou a dostupnou možnost cestování, a to i za ztížené situace. Otevřeli jsme proto velkou zónu v centru Prahy, podpořili svoz vozidel do míst s vysokou uživatelskou poptávkou a posílili jejich pravidelnou kontrolu, čištění a dezinfekci. Stejně jako minulý rok se Uniqway zapojilo do projektu #SKODAAUTOpomaha a podpořilo zdravotníky v první linii. Zároveň jsme navázali spolupráci s Českým červeným křížem a nabídli studentům možnost podílet se na rozvozu zdravotníků. Do této akce se zapojilo celkem 12 studentů dobrovolníků, kteří najezdili s Uniqway vozidly téměř 5 000 km. Nadále pokračuje i technický vývoj služby. Byla například představena další usnadnění procesu online registrace. Do online prostředí se přesunula i většina akcí a soutěží. Ale tím to nekončí, na letní prázdniny toho pro naše uživatele chystáme ještě více,” popisuje situaci student FMV VŠE Jan Machart, člen marketingového týmu studentského projektu Uniqway.

V květnu se do Uniqway flotily připojil ŠKODA ENYAQ iV, nejnovější elektromobil od ŠKODA AUTO, který byl pojmenován Právník a byl pro něj vybrán slogan “Máš právo na super jízdu!”. Velké rozšíření flotily začalo ale už v listopadu minulého roku, kdy se do služby přidala 2 nová elektrická ŠKODA CITIGOe iV. K Vánocům Uniqway uživatelům nadělil 3 nové ŠKODA SCALA a vše pokračovalo na jaře rozšířením o 11 nových ŠKODA FABIA. Tím celkový počet vozidel ve flotile dosáhl na 38. Velkou změnou prošel i vzhled vozidel, původní design vystřídaly nové inovativní polepy. Každé vozidlo dostalo svůj unikátní slogan. Uniqway také navázalo spolupráci se ŠKODA AUTO Vysoká škola a služba je nyní dostupná i v Mladé Boleslavi. 

Jak si vedl a které inovace představil technický tým tvořený studenty ČVUT? Z důvodu omezeného provozu univerzit, tedy i registračních kanceláří, byl technický tým nucen urychlit vývoj online ověřování uživatelů. Členové týmu pracovali na zrychlení a zjednodušení verifikačního procesu, zejména na odstranění nutnosti uvádět skrytý RFID kód studentské karty v registračním formuláři. Ten se nyní automaticky načte a uloží při prvním odemčení auta. Také Uniqway aplikace prošla řadou vylepšení. Bylo přidáno tlačítko Tato jízda, pod kterým si uživatelé mohou pohodlně zjistit cenu právě běžící rezervace. Dále novinka v podobě parkovací notifikace, která upozorní na dostupné vozidlo ve vybrané zóně. Pracuje se i na sjednocení vzhledu mobilních aplikací pro iOS a Android. Velký kus práce má za sebou i design tým, který stojí za novou podobou vozidel Uniqway doplněnou o inovativní polepy. Aktualizací a obměnou designu prošel i web www.uniqway.cz. A na čem pracuje ČVUT tým nyní? Uživatelé se mohou těšit na velké novinky v Obchodě s odměnami či na webu, kde najdou ještě více užitečných informací, vychytávek a usnadnění pro využívání služby. 

O Uniqway

Studentský tým ze tří pražských univerzit – Vysoké školy ekonomické v Praze, Českého vysokého učení technického v Praze a České zemědělské univerzity v Praze – vyvinul a v roce 2018 spustil celoevropsky jedinečnou koncepci sdílení vozidel Uniqway. Podmínky pro to, aby služba mohla vzniknout, vytvořily ŠKODA AUTO ČR, ŠKODA AUTO DigiLab a výše zmíněné univerzity zastoupené mentory jednotlivých týmů. Od jara 2021 se do projektu zapojila i ŠKODA AUTO Vysoká škola v Mladé Boleslavi a její studenti. Carsharingová platforma je k dispozici studentům a pedagogům vysokých škol. Uživatelé s vozy za rok 2020 najeli přes 400 000 km. Studenti z VŠE mají na starosti marketingovou strategii a spravují sociální sítě, studenti ČVUT vymysleli a zrealizovali celý technický koncept a design služby, ČZU se stará o její provoz. Studenti ŠAVŠ pomáhají s marketingovou strategií a provozem v Mladé Boleslavi.

Více informací o službě včetně ceníku naleznete na webu www.uniqway.cz a na www.studentskeleto.cz.

Foto, zdroj: Uniqway