Datum zveřejnění: 
12. 3. 2021
Třiadvacátý ročník prestižní Ceny Wernera von Siemense, v níž český Siemens oceňuje nejlepší studenty, pedagogy a mladé vědce, proběhl v podmínkách koronavirové pandemie. To neovlivnilo kvalitu přihlášených prací, která byla mimořádně vysoká. Nezávislé poroty vybraly nejlepší práce, projekty a osobnosti z oblasti technických a přírodovědných oborů v kategoriích: nejlepší výsledek základního výzkumu, nejlepší diplomová práce, nejlepší disertační práce a nejlepší pedagogický pracovník.

Ocenění za nejlepší práci na téma Průmysl 4.0 získala Ing. Megi Mejdrechová z Fakulty strojní ČVUT. Oceněna byla její diplomová práce nazvaná Návrh robotického lakovacího pracoviště s využitím snímání pohybu a imitace lakýrníka. Megi Mejdrechová ve své diplomové práci popisuje originální způsob, jak robotizovat malosériové průmyslové lakování. V menších lakovnách většinou lakuje člověk ruční stříkací pistolí. Je to práce ve špinavém a nezdravém prostředí, a i proto je problém sehnat do lakoven zaměstnance. Tuto situaci by mohlo vyřešit nasazení robotů, problémem však je, jak roboty správně naprogramovat, aby lakovaly dobře. Řešení navržené v této práci využívá snímání pohybu lakýrníka. Nasnímaná data se zpracují a podle nich se automaticky naprogramuje robot. Ten pak dokáže opakovat lakování přesně podle člověka. Je to podobné jako Kinect nebo Wii hry, kde se pohyb ruky přenese skrz ovladač do virtuální reality. V tomto případě ale stačí lakýrníkovi malá kamera přidělaná na stříkací pistoli, přičemž pohybem neovládá svou herní postavu, ale průmyslového robota. Lakýrník jednou robotovi předvede, jak se výrobek lakuje, a robot podle toho nalakuje zbytek výrobků v sérii. Podrobnosti o studii jsou k dispozici zde.

V kategorii nejlepší práce na téma Chytrá infrastruktura a energetika získal ocenění Ing. Lukáš Janota z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Porotu zaujala jeho diplomová práce nazvaná Druhotné využití vyřazených baterií z elektromobilů. Absolvent studijního programu EEM ve své diplomové práci pod vedením Ing. Tomáše Králíka, PhD., zkoumal možnosti budoucího energetického využití vyřazených bateriových článků z elektromobilů. Primárně slouží tyto bateriové systémy jako „úložiště“ energie pro pohon motoru elektrických či hybridních vozidel. V rámci druhotného života však mohou být tyto články využity ve velkokapacitních bateriových úložištích o instalovaných výkonech a skladovacích kapacitách v řádech jednotek MW a MWh. Úložiště pak lze využívat k aktivnímu řízení činného výkonu a frekvence v přenosové soustavě, což přispěje ke zvýšení bezpečnosti a celkové stability chodu přenosové soustavy Česka. V rámci matematického modelu autor zpracoval i proces degradace bateriových článků i veškeré ekonomické aspekty provozu této moderní technologie. Bylo tedy možno přesně stanovit její ekonomickou náročnost. Podrobnosti o jeho práci najdete zde.   

Více informací o soutěži najdete zde

O události informovala tato média: cysnews.cz, ct24.cz, spcr.cz, svoboda.info

Picture

Picture

Picture

Picture