Datum zveřejnění: 
22. 1. 2021
Tým Fakulty strojní ČVUT v Praze ve spolupráci s GE Aviation poprvé spustil experimentální motor na své létající zkušebně, která se připravuje ke svému prvnímu letu.

Tým Fakulty strojní ČVUT v Praze a GE Aviation dosáhl 18. prosince 2020 další klíčový milník v rámci společného kolaborativního výzkumu, kdy úspěšně proběhlo první spuštění experimentálního motoru na křídle létající zkušebny ČVUT.

Testovací létající zkušebna je nyní využívána pro strategickou spolupráci mezi ČVUT v Praze a GE Aviation. Tato spolupráce započala roku 2016 podpisem kolaborativní smlouvy o společném výzkumu nové metodologie návrhu modelu prediktivní údržby moderních turbovrtulových motorů. Pro létající zkušebnu ČVUT zvolilo provozem prověřený dvoumotorový letoun King Air 350. Letoun je nyní v Berlíně na letišti Berlín-Schönefeld upravován firmou Berlin Beechcraft Aviation pro experimentální provoz, kdy na jednom křídle bude provozován originální motor stávající generace, zatímco na druhém křídle je instalován prototypový motor nové generace, na kterém bude tým ČVUT provádět experimenty.

O události informovala tato média: cysnews.cz, Techický týdeník

Picture

Picture