Datum zveřejnění: 
15. 1. 2021
Diplomanti Fakulty architektury ČVUT Julie Kopecká, Vojtěch Rudorfer, Tomáš Pevný a Tomáš Rain a Jakub Vašek z Fakulty stavební ČVUT byli oceněni v soutěžní přehlídce diplomových prací Diplomky 2020 vyhlašované Českou komorou architektů.

Julii Kopecké porota udělila 2. cenu za diplomovou práci Nádraží v Peci pod Sněžkou zpracovávanou pod vedením Tomáše Hradečného, Vojtěch Rudorfer získal čestné uznání poroty za Ny-Ålesund, hangár pro výzkumnou vzducholoď, který navrhl v ateliéru Mirko Bauma a Vojtěcha Hyblera. Tomáš Pevný obdržel zvláštní cenu společnosti Cegra za projekt Vodního díla Fláje, jenž zpracovával pod vedením prof. Petra Hájka a Tomáš Rain zvláštní cenu Českých center za diplomovou práci věnující se konverzi areálu Branických ledáren, již vytvořil pod vedením prof. Václava Girsy.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v Centru architektury a městského plánování dne 12. ledna 2021 a bylo přenášeno online (zde najdete záznam). Cílem soutěžní přehlídky je porovnání úrovně kvality výuky na vysokých školách zaměřených na výuku architektury v České republice. Přihlášené diplomové práce, které v loňském akademickém roce úspěšně obhájili absolventi vysokých škol a fakult poskytujících architektonické vzdělání, hodnotila odborná porota v čele s předsedkyní Monikou Mitášovou. Dalšími porotci byli architekti Tomáš Jiránek a Alena Mičeková, historik architektury a teoretik Benjamin Fragner a publicista Petr Volf.

Celkovým vítězem soutěže se stal Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Druhou cenu získala Julie Kopecká z Fakulty architektury ČVUT v Praze za práci Nádraží v Peci pod Sněžkou. Podle poroty jde o ukázku možné typologie železničních zastávek v návaznosti na citlivé krajinářské řešení. Porotci vyzdvihli, že je to velkorysé krajinářské dílo, nikoliv jen stavba dopravní infrastruktury. Ocenili citlivé zapojení do struktury místa a přesvědčivé minimalistické, a přitom dynamické, pojetí samotného objektu, které rozšiřuje dosavadní typologii železničních stanic. Třetí skončila Veronika Chalupová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Čestná uznání udělila porota Blance Štuříkové z Fakulty architektury VUT v Brně a Vojtěchu Rudorferovi z Fakulty architektury ČVUT v Praze, jenž ve svém diplomním projektu navrhnul Ny-Ålesund, hangár pro výzkumnou vzducholoď s vědeckotechnickým zařízením. Práce podle poroty osciluje na hraně konstrukční propracovanosti a architektonického řešení. Porotci ocenili precizní podání stavebního systému včetně výpočtů a provedení detailů. Projekt se podle nich vyznačuje perfekcionalismem, jaký není na vysokých školách obvyklý.

Porota udělila také pět zvláštních cen, dvě z nich pro absolventy Fakulty architektury ČVUT v Praze Tomáše Pevného a Tomáše Raina. Tomáš Pevný obdržel zvláštní cenu společnosti Cegra za Vodní dílo Fláje. Navrhnul betonovou hráz, která se mění se v kolumbárium a obřadní hřbitovní síň. Podle poroty empaticky doplňuje betonový chrám, vychází z jeho faktické i vizuální síly a používá ji jako oporu nového rozvoje.

Tomáš Rain získal zvláštní cenu Českých center za projekt Konverze areálu Branických ledáren. Jedná se o návrh galerie pro umístění Slovanské epopeje v rámci víceúčelového kulturního zařízení. Tento prostor je podle poroty přesně to, co se roky klopotně hledá, přitom to je na očích. Stačí dobrá vůle a vzácné obrazy najdou v Praze konečně stálý domov.

Dalšími oceněnými byli Roman Balšán z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, Jan Urbášek z Fakulty architektury VUT v Brně nebo Jakub Vašek z Fakulty stavební ČVUT v Praze, jenž získal zvláštní cenu společnosti Zumtobel za práci Rekonstrukce a dostavba filmových ateliérů v areálu Horních kasáren v Klecanech. Ten pod vedením Tomáše Šenbergera navrhnul řešení přinášející nečekané možnosti v utváření exteriéru i interiéru. Porotci vyzdvihli, že promyšlenost funkcí je příslibem synergie a životaschopnosti potřebné konverze.

Přehlídka diplomových prací je soutěž České komory architektů určená pro čerstvé absolventy vysokých škol a fakult poskytujících architektonické vzdělání v akreditovaném magisterském studijním oboru zaměřeném na architekturu, urbanismus nebo krajinářskou architekturu. Přihlásit se do ní mohou všichni zájemci, kteří v příslušném akademickém roce úspěšně obhájili svoji diplomovou práci na škole s uznaným a příbuzným vzděláním.

Veškeré práce a hodnocení oceněných porotou jsou dostupné na webu diplom.ky.

O události informovala tato média: artalk.cz, archiweb.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture