Datum zveřejnění: 
27. 10. 2020
Bianka Hudáková
Bianka Hudáková a Kryštof Bouřil, studenti ateliéru základů designu Bébarová-Nezpěváková z Ústavu designu Fakulty architektury ČVUT v Praze, se umístili mezi padesáti nejúspěšnějšími účastníky mezinárodní soutěže Model Young Package 2020.

Kryštof Bouřil získal zároveň 2. místo v kategorii Univerzita a designéři za návrh obalu Sipflip na sypké doplňky stravy s dávkovačem. Autora inspirovala vlastní zkušenost s užíváním sypkého doplňku stravy. Svou práci konstruoval tak, aby obal co nejjednodušeji a nejpřesněji odměřil příslušnou dávku a nebylo potřeba použít externí odměrku. Obal má dle poroty fantastickou konstrukci a povedené grafické zpracování. Podrobnosti k projektu Kryštofa Bouřila najdete na webových stránkách Fakulty architektury na výstavě ateliérových prací.

Bianka Hudáková ve svém projektu Houby z hloubi navrhla obal pro přírodní mycí mořskou houbu. Mořské houby jsou primitivní živočichové, kteří žijí v moři v hloubce od 5 do 60 metrů. Jejich skelet se používá jako houba na mytí, odlíčení nebo na masáž během saunování. Ochranná krabička produktu svým tvarem připomíná závěsnou konstrukci, v níž se houba na farmách pěstuje. Je ve spodní části otevřená, aby zákazník viděl, co si kupuje a mohl si vybrat houbu, která mu nejlépe vyhovuje. Díky šňůrce je možné produkt vystavit nebo jej zavěsit ve sprchovém koutu. Podrobnosti o projektu Bianky Hudákové najdete také na webu Fakulty architektury na výstavě ateliérových prací.

Model Young Package je mezinárodní soutěž v obalovém designu, kterou založil v roce 1996 jeden z největších evropských výrobců obalů – společnost Model Obaly a. s. Díky iniciativě této společnosti funguje soutěž dodnes. Za dvacet let své existence si vydobyla mezinárodní reputaci a specifické postavení mezi soutěžemi pro mladé designéry. Od roku 2009 je organizací soutěže pověřeno sdružení CZECHDESIGN. Soutěž je otevřena mladým kreativcům celého světa a každoročně se do ní hlásí stovky soutěžících.

Všech TOP 50 návrhů najdete na webu soutěže.

Kryštof Bouřil

Bianka Hudáková