Datum zveřejnění: 
30. 9. 2020
Čerstvý absolvent a doktorand Fakulty architektury ČVUT Vojtěch Rudorfer se stal vítězem 6. ročníku soutěže pro začínající architekty Kaplicky Internship. Uspěl se svým diplomovým projektem hangáru pro výzkumnou vzducholoď na Špicberkách, který zpracoval v ateliéru Mirko Bauma a Vojtěcha Hyblera. Získává zároveň možnost absolvovat tříměsíční placenou stáž v proslulém londýnském ateliéru Davida Chipperfielda. Soutěž připomínající odkaz architekta Jana Kaplického organizuje nadace Bakala Foundation ve spolupráci s Muzeem designu v Londýně a Nadačním fondem Kaplicky Centre.

Vojtěch Rudorfer navrhl hangár pro vzducholoď s vědeckotechnickým zázemím ve městečku Ny-Alesund na norských Špicberkách, kde leží jedna z nejsevernějších a nejdůležitějších stanic pro polární výzkum. Ve svém projektu se musel vypořádat s extrémními arktickými podmínkami a porota ocenila zvláště propracovanost a promyšlenost návrhu. „S velkým potěšením jsem si vyslechl Vojtěchovu prezentaci projektu leteckého hangáru v norském Ny-Alesundu. Vojtěch v projektu uplatnil postupy založené na výzkumu a spolupráci, které odpovídají velmi specifickému programu, jehož cílem je usnadnit cestu k udržitelné budoucnosti,“ zhodnotil vítězný projekt Matt Ball, Associate Director v ateliéru David Chipperfield Architects. „Důkladné zpracování, precizní provedení a velmi jednoduchá a elegantní prezentace přispívají k tomu, že projekt celkově představuje vysoce sofistikovaný návrh.“

Během studií na Fakultě architektury ČVUT byl Vojtěch Rudorfer náčelníkem Spolku posluchačů architektury při FA ČVUT a začátkem letošního roku uspěl s projektem Nábřeží Lannova ve studentské architektonické soutěži Central Group Unikátní stavba na komplikovaném místě, za což získal stáž u Josefa Pleskota. Nyní vítěze Kaplicky Internship 2020 čeká tříměsíční placená stáž v londýnském ateliéru David Chipperfield Architects.

Stáže v prestižních londýnských studiích absolvovalo již pět vítězů soutěže Kaplicky Internship. Pracovali v ateliérech Evy Jiřičné, Zahy Hadid, Allies and Morrison, Adjaye Associates a ve studiu Heatherwick. Vítězové posledních dvou ročníků po ukončení stáží zůstali v těchto ateliérech pracovat, Petr Kousal u Adjaye Associates a Ondřej Pokoj ve studiu Thomase Heatherwicka.

Do letošní soutěže Kaplicky Internship se přihlásilo celkem 47 studentů a čerstvých absolventů architektonických oborů českých vysokých škol. Sedm nejlepších projektů na volné téma postoupilo do druhého kola, které se uskutečnilo 24. září 2020. V mezinárodní odborné porotě zasedli Ines Gavelli a Matt Ball, zástupci ateliéru David Chipperfield Architects, dále Deyan Sudjic, bývalý dlouholetý ředitel Muzea designu v Londýně, architekt a vysokoškolský pedagog z FA ČVUT Michal Kohout, rektorka ARCHIPu Regina Loukotová a vítězka Kaplicky Internship 2016 Petra Ross. Čestnou členkou poroty je Eliška Kaplicky Fuchsová. Kvůli současné situaci v ČR i zahraničí, kde působí většina porotců, proběhly letošní prezentace finálových projektů online.

Šest ze sedmi finalistů soutěže Kaplicky Internship 2020 bylo studenty či absolventy Fakulty architektury ČVUT. Ludmila Haluzíková se do soutěže přihlásila s projektem Vágní Praha, v němž zkoumá vágní terén v našem hlavním městě. S tímto projektem nedávno vyhrála hlavní cenu soutěže Young Architect AwardŠimon Kos navrhl novou stanici pro dobrovolné hasiče ve Vaduzu v Lichtenštejnsku. Matěj Kováčik prezentoval návrh veřejných lázní a bazénu na smíchovském břehu Vltavy. Kristýna Pokojová soutěžila s návrhem revitalizace říčního ostrova v Berouně, z něhož vytváří kulturní a sportovní oázu, a Anna Vopařilová vytvořila návrh nového bytového komplexu u pražského parku Grébovka. Pouze jeden finalista, Marek Svoboda, byl absolventem Fakulty architektury VUT v Brně. Do soutěže přihlásil svůj návrh na přeměnu brněnské budovy z konce 19. století na veřejné lázně.

David Chipperfield je významný britský architekt, zakladatel proslulé galerie 9H. Vlastní studio založil v roce 1985 a dnes má vedle Londýna kanceláře v Berlíně, Milánu a Šanghaji. Studio David Chipperfield Architects realizuje kulturní, veřejné, komerční i rezidenční projekty po celém světě, mnohé z nich nalezneme v Německu, Itálii, Španělsku či v Japonsku. Studio získalo řadu mezinárodních ocenění, mimo jiné prestižní Stirlingovu cenu v roce 2007 za projekt Muzea moderní literatury v německém Marbachu, rodišti dramatika Friedricha Schillera. Za projekt obnovy Nového muzea v Berlíně, které bylo vážně poškozeno během druhé světové války, získalo studio v roce 2011 evropskou Cenu Miese van der Rohe a Deutscher Architekturpreis.

O události informovala tato média: skypaper.cz, konstrukce.cz, earch.cz, primadoma.cz

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture