Datum zveřejnění: 
22. 6. 2020
V červnu 2020 uplynuly dva roky, kdy vznikla organizace, která byla již od začátku založena na komunitní iniciativě evropských vědců a institucí zaměřených na výzkum umělé inteligence (AI). V současnosti sdružuje 375 výzkumných skupin ze 35 zemí světa, přičemž podporu jí vyjádřilo více než 3 500 jednotlivců, zejména z řad předních výzkumníků na umělou inteligenci, technologů a inovátorů. V České republice má CLAIRE silné vazby na Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Českého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT), který také vede její pražskou kancelář.

Je zřejmé, že umělá inteligence zásadně změní způsob, jakým žijeme a pracujeme. To se projevuje už nyní, AI se stává hnacím motorem inovací a konkurenceschopnosti. Do budoucna je více než pravděpodobné, že AI bude mít rozhodující vliv na řešení zásadních problémů společnosti, jako jsou změny klimatu, energetické zdroje a mobilita, ale i zajištění potravin, přírodních zdrojů a zdraví společnosti. S tímto cílem také vznikla CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe, claire-ai.org), organizace založená tzv. „odspodu” evropskou komunitou lidí zabývajících se umělou inteligencí. Od ledna 2020 získala právní formu a existuje jako mezinárodní neziskové sdružení podle belgického práva (tzv. AISBL) se sídlem v Haagu. Shrnutí dosavadního vývoje v anglickém jazyce uveřejnila organizace na svých stránkách ZDE.

„CLAIRE má oficiální zastoupení v sedmi evropských zemích, přičemž pražskou kancelář jsme mezi prvními slavnostně otevřeli už v září 2019. Spolupráce ovšem začala mnohem dříve, dále se zintenzivňuje a zapojuje se do ní celá řada výzkumníků z celého ČVUT,” přiblížil působení CLAIRE v České republice Dr. Vít Dočkal, vedoucí projektové kanceláře a strategických projektů v CIIRC ČVUT, který CLAIRE zastoupení v Praze vede.  Nejnovějším společným úspěchem je projekt VISION, který získal podporu Evropské komise v rámci programu Horizont 2020 (výzva ICT-48). Díky tomu budou CIIRC ČVUT a CLAIRE koordinovat a vytvářet synergie mezi velkými evropskými sítěmi specializovaných center excelence pro umělou inteligenci. „Lze bez nadsázky říci, že společně budeme tvořit evropský ekosystém umělé inteligence, což je obrovská šance pro celé ČVUT,” upřesňuje Vít Dočkal.

CLAIRE v současnosti reprezentuje většinu evropské AI komunity z akademické i průmyslové sféry, jimž není lhostejný výzkumný vývoj AI, v jehož centru má bezvýhradně stát člověk a jeho potřeby. Jedním z cílů CLAIRE je přitom posílit evropskou excelenci v AI a založit celosvětově uznávanou značku pro „Evropskou AI” tak, aby si Evropa sama řídila vlastní budoucnost v této oblasti. Podle CLAIRE může Evropa díky zázemí silných univerzit, výzkumných institucí a podnikatelskému prostředí zajistit, aby budoucí vyspělé technologie, výrobky i služby vznikaly skutečně jako evropské a aby vycházely z evropských potřeb a hodnot (tzv. „AI made in Europe" spočívá na AI pro dobro všech, „AI for Good" & „AI for All").

V poslední době se týmy CLAIRE do povědomí odborné i široké veřejnosti zapsaly díky koordinovaným aktivitám proti COVID-19. Slyšet jsou také díky společnému stanovisku, které zformulovaly v reakci na návrh klíčových opatření Evropské komise dotýkajících se oblasti AI. V době koronavirové krize zmobilizovala CLAIRE svoje členy i celou komunitu a přes jeden centrální web soustředila veškeré relevantní odborné informace, analýzy i datasety, programy, ale i vědecké dobrovolníky, které jakýmkoli způsobem mohou pomoci s překonáním pandemie.

CLAIRE v poslední době také sestavila návrh deseti upřesňujících doporučení, která adresovala Evropské komisi v reakci na plán týkající se dalšího rozvoje umělé inteligence (White Paper: On Artificial Intelligence - A European approach to excellence and trust). S dokumentem Evropské komise souhlasí, neboť se shoduje s vizí CLAIRE. K tomu navíc zdůrazňuje, že Evropa nemůže být lídrem v regulaci umělé inteligence, aniž by byla lídrem v aplikacích a inovacích podle AI. Toho může dosáhnout jedině významnou podporou aplikovaného i základního výzkumu v AI. Podmínkou je snížit roztříštěnost vědecké komunity, a to nejlépe koncentrovaně v rámci centra, které bude fungovat na podobném principu jako CERN. Bez toho se Evropa nebude moci stát globálním lídrem v umělé inteligenci.

 

Foto: Roman Sejkot, CIIRC ČVUT

Hlavní tváře CLAIRE (zleva doprava): Prof. Vladimír Mařík, vědecký ředitel (CIIRC ČVUT), Prof. Holger Hoos, jeden ze tří iniciátorů CLAIRE (Leiden University, Nizozemsko), Anna Tahovská, projektová specialistka, kancelář CLAIRE v Praze (CIIRC ČVUT), Prof. Philipp Slusallek, jeden ze tří iniciátorů CLAIRE (DFKI, SRN), Dr. Vít Dočkal, vedoucí kanceláře CLAIRE v Praze (CIIRC ČVUT)