Datum zveřejnění: 
16. 6. 2020
Odborníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT navrhli, vyrobili a otestovali první prototyp kombinovaného solárního kolektoru pro ohřev dvojice teplonosných látek voda/vzduch.

Myšlenka spojit oba druhy technologie do kombinovaného solárního kolektoru pro ohřev dvojice teplonosných látek voda/vzduch vyplynula z potřeby vysokého využití energetických zisků ze slunečního záření v průběhu celého roku a maximalizace doby provozu solární soustavy.

Kombinovaný solární kolektor s použitím dvou teplonosných látek v principu vychází ze situace typické pro mírné a chladné klimatické pásmo. V něm je úroveň slunečního záření v letním období dostatečná pro přípravu teplé vody (50 - 60 °C), zatímco v zimním období výstupní teploty ze solárních kolektorů zpravidla nedosahují hodnot vyšších než 30 °C. Nicméně i tak mohou být dostatečné, např. pro ohřev chladného větracího vzduchu.

Na základě dat získaných při testování provedli odborníci z UCEEB celoroční simulační analýzu. Její výsledky potvrdily možnost zvýšení tepelných zisků ze solárních systémů až o 20 % při využití kombinovaných solárních kolektorů.

O kolektroru informovala tato média: technickytydenik.cz