Datum zveřejnění: 
9. 4. 2020
Studentka Vanda Kotková z Ateliéru Novotný–Koňata–Zmek zvítězila a její spolužák Roman Hrabánek z Ateliéru Kohout–Tichý obsadil druhé místo v 25. ročníku mezinárodní studentské soutěže Urban Design Award. Další ceny směřují na VUT v Brně a STU v Bratislavě. Výsledky soutěže museli letos pořadatelé vyhlásit online.

Výsledky soutěže obvykle vyhlašují současně s otevřením putovní výstavy oceněných projektů. „Vzhledem k restrikcím souvisejících s koronavirovou pandemií to letos pořadatelé museli vyřešit jinak“, sdělil sekretář soutěže Vít Řezáč. Vítěze i všechny oceněné oznámili na facebookovém profilu soutěže a na webu Fakulty architektury ve středu 8. dubna přesně ve 13.30 hodin. Výstava zatím bude jen online tamtéž. Soutěž, v minulosti známou pod názvem O nejlepší urbanistický projekt, organizuje Ústav prostorového plánování Fakulty architektury ČVUT v Praze pod záštitou Asociace pro urbanismus a územní plánování a České komory architektů.

Soutěž je určena všem studentům, kteří v daném akademickém roce vytvořili ateliérovou semestrální práci zapsanou jako urbanistický projekt. Do soutěže nelze přihlásit magisterské diplomní projekty. V letošním ročníku se do ní přihlásilo celkem 32 prací – 11 projektů pocházelo od studentů z FA ČVUT v Praze, 14 návrhů z FA STU v Bratislavě, 5 z FA VUT v Brně, 1 z FSv ČVUT v Praze a 1 z liberecké FUA TUL.

Hodnocení provázela bohatá diskuze o šíři, typu a různém rozsahu přihlášených prací. Šlo jak o projekty veřejných prostor, krajinářské práce, tak o rozsáhlejší úlohy nových čtvrtí. Přihlášen byl tradičně také jeden regulační plán. Porota tak hodnotila nejen samotný výsledek a jeho rozsah, ale také míru vlastní invence a kvalitu a prezentaci procesu, který k návrhu vedl. Ačkoli do druhého kola postoupilo celkem 9 návrhů, porotci se po dlouhé debatě shodli na šesti oceněných. O těch proběhlo závěrečné hlasování, ze kterého vzešlo výsledné pořadí.

1. místo

Vítězkou se stala Vanda Kotková z Fakulty architektury ČVUT v Praze, Ateliér Novotný-Koňata-Zmek, Ústav navrhování I, se svým projektem Praha-re_vize/Bohdalec, v němž navrhuje čtvrť s různorodou zástavbou, která využívá svůj potenciál, ale zároveň jej rozvíjí a komplexně zpracovává nelehké téma jedné z klíčových lokalit pro rozvoj města, velkého rozvojového území Bohdalce-Slatin. Porota ocenila její srozumitelný postup a důkladnou analýzu i kvalitu návrhu. Pozitivně také hodnotila, že autorka přemýšlí ve vrstvách, navrhuje ohniska území (centra jeho rozvoje) a směry prostupnosti.

2. – 3. místo

O druhé a třetí místo se podělili dva ocenění. Student Fakulty architektury ČVUT v Praze, Roman Hrabánek a dále Jakub Sedláček z Fakulty architektury VUT v Brně. PráceRomana Hrabánka z FA ČVUT, ateliéru Kohout-Tichý, Ústav nauky o budovách, se zabývá návrhem Nové čtvrti v Olomouci. Porota v ní ocenila, že představuje nadstandardně promyšlenou koncepci nové čtvrti na území rozsáhlého armádního brownfieldu. Jakub Sedláček se ve svém projektu Brownfield Veletržní v Brně zabývá revitalizací území bývalých oděvních závodů a navazujícího okolí v širším centru Brna.  Jeho návrh zpracovaný v Ateliéru urbanistické tvorby Ústavu architektury VUT v Brně zaujal porotu jednoduchým a srozumitelným zpracováním a přesvědčivostí navržené urbanistické struktury. Porotě se líbilo jeho uvažování o principech udržitelnosti a konkrétních opatřeních, které by v kontextu současné doby mělo být přirozenou součástí každé urbanistické úlohy.

Odměnu se porota rozhodla udělit dvojici Barbora Gunišová a Dominik Haviar z Ústavu urbanizmu a územního plánovania FA STU v Bratislavě za projekt Transformácia areálu - Dynamitky - Bratislava-Dimitrovka. Projekt vyniká přehlednou a srozumitelnou analytickou částí a sympatickou mírou zoomu v části návrhové. V neposlední řadě porotu oslovilo také výsostně urbanistické zadání, které transformuje bratislavské území o rozloze 105 ha na autonomní městskou čtvrť.

Odměnou porota ocenila také Bohdana Hollého, Ústav urbanizmu a územného plánovania, FA STU v Bratislavě za projekt Kollárovo námestie v Bratislavě. Jeho bakalářská práce revitalizuje důležitý veřejný prostor v centru Bratislavy. Porota vyzdvihla kvalitní analýzu veřejných prostor v širších územních souvislostech i následný návrh nabízející rozmanité využití prostoru s ohledem na různé potřeby uživatelů i institucí zde sídlících. Porota pozitivně hodnotila také ekologické využití dešťové vody a řešení dopravy formou sdružených zastávek umožňujících využití autonomních osobních vozidel.

Tomáš Kadák a Matej Mega z Ústavu urbanizmu FA STU v Bratislavě obdrželi odměnu za návrh projektu Transformácia areálu Dimitrovka, Bratislava, rozsáhlého průmyslové území. Ve svém zdůvodnění výběru právě tohoto projektu porota zmiňuje kvalitně zpracovanou analytickou část, v níž autoři zkoumají širší souvislosti, analyzují zeleň, funkčnost provozu, dopravu, kompozici a historii území.

Picture

Picture

Picture

Picture