Datum zveřejnění: 
5. 3. 2020
Na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze proběhl ve dnech 28. až 29. února 2020 historicky první ročník technologického hackathonu HackFIT 2020. Soutěže se zúčastnilo přes 60 soutěžících, z nichž mnohým nebylo ani 20 let. Přesto na 24hodinovém soutěžním IT maratonu ti nejlepší dokázali překonat sami sebe, vytvořit smysluplný projekt a domluvit si spolupráci s předními průmyslovými firmami.

Na začátku celé akce stál nápad dát šanci studentům středních a vysokých škol předvést a uplatnit svůj talent. Při prezentaci výsledků se před užaslou porotou z řad odborné veřejnosti prezentovaly projekty, které se rovnou mohou překlopit pro využití v běžném životě i v profesní průmyslové sféře. O mnohé z výsledných projektů HackFIT mají již teď zájem společnosti jako Meteopress, Škoda Auto, Prozeta nebo Profinit.

Absolutním vítězem a také výhercem kategorie Práce s Open Data a softwarové aplikace je tým studentů z Univerzity Hradec Králové. Za svůj projekt „Aplikace pro přenosná zařízení ve výrobním procesu“ si odnesli hlavní cenu 50 tis. Kč od Škoda Auto, 10 tis. Kč na nákup v Alza.cz od Profinit a exkurzi do veřejnosti nepřístupných výzkumných prostorů SAB Aerospace. „Cílem našeho projektu bylo navrhnout vhodná zařízení a aplikaci, která by na těchto zařízeních mohla fungovat, a zefektivnila tak celý výrobní proces v konkrétní firmě,“ říká Štěpán Záliš, jeden z členů vítězného týmu. V projektu tento tým pracoval s chytrými hodinkami, které budou tvořit komunikační most mezi lidmi u výrobní linky a vedoucími pracovníky.

Organizátorem akce HackFIT byl matador na poli hackathonů Ing. Lukáš Brchl. Sám se zúčastnil již několika takových akcí, z nichž si se svým týmem odnesl vítězství, které odstartovalo jeho kariéru v podobě založení úspěšné start-upové firmy Dronetag. „Díky špičkovému technologickému IT zázemí naší fakulty se podařilo uskutečnit takové výzvy, za jejichž úspěšné vyřešení by se nemusel stydět ani praxí protřelý IT inženýr a vývojář,“ říká Ing. Lukáš Brchl, absolvent FIT ČVUT a hlavní organizátor akce.

Současná doba přeje mladým a talentovaným lidem, kteří se nebojí vyjít takzvaně s kůží na trh. V případě HackFIT jsme tak mohli být svědky zrodu budoucí efektivní spolupráce mezi kariérou nepolíbenými studenty a firmami, které mají v tržním světě zvučné jméno.