Datum zveřejnění: 
18. 2. 2020
Technické studijní programy byly považovány za mužskou doménu, nicméně úspěchy žen a dívek ve vědě dokazují, že technika nabízí skvělé uplatnění i ženám. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze proto už pátým rokem, vždy 11. února, zorganizovala akci Staň se na den vědkyní určenou především studentkám středních škol. Během ní se účastnice i účastníci seznámili s částicovou fyzikou, kvantovými technologiemi a matematickými aplikacemi, a to jak na přednáškách, tak na cvičeních a v laboratořích.

Během dne proběhlo například představení částicové fyziky v 21. století, které prezentovala Jana Bielčíková z katedry fyziky FJFI a Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR, aplikované matematiky od doc. Ľubomíry Dvořákové z katedry matematiky FJFI a na téma žen a dívek ve vědě promluvily i Hana Tenglerová a Kristýna Veitová ze Sociologického ústavu AV ČR.

Odpoledne pak účastnice čekala praktická cvičení rozdělená na tři skupiny. Jedna se věnovala částicové fyzice a během cvičení pracovaly s reálnými daty z Velkého hadronového urychlovače LHC v CERNu, či vyráběly detektor kosmického záření. V další části studentky nahlédly pod pokličku aplikované matematiky a zjistily, jak matematika pomáhá v biologii, hudbě či informatice. Třetí skupinka se pak zaměřila na kvantové technologie.

Podíl studentek na celkovém počtu studentů FJFI pomalu roste. Zatímco ke konci roku 2017 byl 32,1 %, o rok později již 33,5 %. V bakalářském studiu je přitom studentek 36,8 %, v magisterském 37,0 %, v doktorandském pak 23,5 %. Na celém ČVUT bylo ke konci roku 2018 31,1 % studentek.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture