Datum zveřejnění: 
6. 1. 2020
Čtyři uznávaní architekti vydali hned tři různé publikace zachycující jejich dosavadní tvorbu. Spojuje je nejen stejné vydavatelství, ale především láska k architektuře, unikátní pohled a styl, a také, že všichni kromě své bohaté architektonické praxe působí jako vyučující na Ústavu navrhování I Fakulty architektury ČVUT.

V pondělí 6. ledna vyšla publikace s názvem Radek Lampa architekt. Lampu coby výrazného představitele současné střední generace českých architektů. Lampa vypráví o své umělecké tvorbě a životní praxi. Představuje vybrané důležité stavby a projekty, a to nejen na fotografiích, ale také pomocí skic a piktogramů. Nahlíží na vlastní návrhy i realizace, vysvětluje, jak vznikaly, jak analyzoval místo, co vedlo ke konceptu a co předcházelo konkrétnímu návrhu. Kniha je doporučením a návodem, jak postupovat, učebnicí přístupu při hledání konceptu k různým typům staveb.

Lampa svou knihu napsal jak pro odbornou veřejnost, tak pro zájemce o architekturu, studenty architektury a začínající architekty. Především ji ale napsal pro sebe a pro své kolegy. „Moje vyprávění není o domech a projektech, nemá to být jejich suchý technický popis. Je o tom, co má každý́ architekt nejraději, o myšlenkách, na něž mu kvůli ostatním profesním povinnostem zbývá vždy tak málo času, o jeho snech, vizích, fantaziích, které se zhmotňují na papíře či monitoru, je to o samotném návrhu domu, o vzniku jeho konceptu a základní myšlenky,“ říká Lampa.

Další architekt z Ústavu navrhování I, Pavel Ullmann, pokřtil svou novou knihu nazvanou Slon v architektuře. O navrhování zoologických zahrad během druhého adventního víkendu přímo v pražské zoo.

Ullmann se více než dvacet let věnuje navrhování životního prostředí zvířat. V knize poutavě vypráví o svých zkušenostech s napínavým procesem tvorby architektury pro zoo, o spolupráci se zoology i tom, co se od zvířat naučil o architektuře pro lidi. Málokdo z návštěvníků zoologických zahrad si uvědomí, že pavilony i s jejich interiéry, výběhy, parky a vůbec celá koncepce areálu jsou detailně promyšlenou prací architekta.

Tato zcela výjimečná publikace s mnoha exkluzivními barevnými fotografiemi přináší nevšední pohled do zákulisí i historie navrhování zoo a je doplněna také řadou technických výkresů a skic. „Pokud chcete obdivovat krásu, vyrazte do přírody. Pokud chcete obdivovat smysl a řád, vyjděte za architekturou. A pokud náhodou chcete obdivovat obojí, zvu vás do zoo,“ pobízí Ullmann.

Koncem listopadu v Galerii Jaroslava Fragnera pokřtili svou knihu Rodinné domy architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař, editor Petr Volf a fotograf Filip Šlapal. Kniha představuje více než dvě desítky rodinných domů. Domy jsou ukázány nejenom v exteriérech a interiérech, ale také v začlenění do místa či okolní přírody. Každý má svůj příběh, každý je originál. Podle Petra Volfa, autora úvodní eseje, jsou totiž domy od těchto architektů zhmotněnými portréty jejich investorů a za desetileté období jejich společné tvorby se staly synonymem kvality tkvící v souladu čistých forem a pečlivě propracovaných vnitřních dispozic.