Datum zveřejnění: 
20. 11. 2019
V pátek 15. listopadu se před domem v ulici Jilská 9, Praha 1, uskutečnilo slavnostní položení kamene zmizelých neboli Stolpersteinu, který nyní připomíná pozapomenutého hrdinu podzimu 1939 – Marka Frauwirtha. Stalo se tak v předvečer 80. výročí jeho zatčení a zavraždění. Slavnostního aktu položení se zúčastnila řada významných hostů, Vedení ČVUT zastupoval prorektor pro informační systém Ing. Radek Holý, Ph.D.

Marek Frauwirth byl levicový aktivista (nikoliv však komunista) a na podzim 1939 nediplomatický pracovník slovenského konzulátu v Praze. Mládí prožil Tvrdošíně, středoškolská studia absolvoval v Banské Bystrici. Po několika zaměstnáních v Bratislavě a na Podkarpatské Rusi si vydělával od r. 1932 na studia v Praze. Od roku 1935 studoval na Vysoké škole obchodní (tehdy součást ČVUT), na jaře 1939 ukončil první studia jako komerční inženýr. V roce 1939 se zapojil do roznášení odbojových letáků a protiněmeckých tiskovin. V den pohřbu studenta Jana Opletala měl ztratil aktovku, ve které měl protinacistické letáky. Možná, že i na základě tohoto nálezu byl ve svém bydlišti v Jilské ulici 17. listopadu 1939 zatčen gestapem a ještě téhož dne bez soudu popraven v bývalých dělostřeleckých kasárnách v Praze - Ruzyni. 

Na odhalení kamene zmizelých se podílela Iniciativa A. Ta je je neformálním volným sdružením několika historiků a badatelů, které si dalo za cíl připomínat pozapomenuté hrdiny druhého odboje. V posledních čtyřech letech se podařilo odhalit na 19 nových pamětních desek spolupracovníkům Anthropoidu. Ve spolupráci s ČsOL byla v r. 2017 připravena úspěšná venkovní výstava „Anthropoid“, která pak byla instalována na 18 místech Prahy, českých a moravských měst či v rakouském Mauthausenu. I s podílem Iniciativy A. nové ulice ve Vysočanech postupně dostávají jména po rodinách vyvražděných rodin odbojářů.

Foto: Iniciativa A.

Picture