Datum zveřejnění: 
19. 11. 2019
Závodní mototým CTU Lions studentů ČVUT si přiváží ze světoznámého okruhu Barcelona-Catalunya dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Od pátku 15. do neděle 17. listopadu probíhaly závody pod záštitou Mistrovství Katalánska silničních motocyklů a naši reprezentanti CTU Lions závodili jak s elektro tak i spalovací motorkou vlastní konstrukce.

První den se jely tři tréninkové jízdy pro každou motorku. Díky nim se týmu podařilo odladit poslední nedostatky a studentské motocykly pak mohly následující den úspěšně projít povinnými přejímkami, které například pro elektro obnáší kontrolu funkčnosti elektrického systému a hlavně nouzového vypnutí. 

V neděli ráno odjeli závodníci rychlý warm-up na studeném asfaltu, který se ukázal jako první čistka mezi všemi startujícími motocykly. Oba hlavní závody spalovací motorka startovala z gridu, zatímco u elektrického motocyklu studenti šetřili baterku a vynechali initial najížděcí kola a startovali přímo z pitline. Ušetřenou energii tak mohli pořádně využít v ostrých kolech. Jejich konkurenci se nedařilo, některé motorky vůbec nenastoupily do závodu a další ho z různých důvodů nedokončily, především kvůli pádům a poruchám motoru. Studenti ČVUT tak skončili v obou rozjížďkách se spalovací motorkou na třetím a s elektrickým motocyklem na druhém místě.

V rámci projektu vedeného na Fakultě dopravní ČVUT v Praze se jako jediná univerzita z ČR účastní mezinárodní studentské soutěže MOTOSTUDENT. Cílem dvouletého projektu je návrh, vývoj, stavba a následné týdenní klání s motocyklem vlastní konstrukce. Na Fakultě dopravní vznikl tým CTU Lions pod vedením doc. Petra Bouchnera a Ing. Jiřího Firsta již v roce 2014 a v roce 2016 se pak zúčastnil poprvé závodu se spalovací motorkou. V následujících ročnících už se zapojuje jak se spalovací, tak i elektromotocyklem.

Picture