Datum zveřejnění: 
6. 11. 2019
Fakulta elektrotechnická ČVUT spolu se společností Avast rozvíjí výzkum umělé inteligence a strojového učení. V této oblasti jde o první spolupráci svého druhu. Laboratoř Avastu pro umělou inteligenci a kyberbezpečnost (Avast AI and Cybersecurity Laboratory, zkráceně AAICL), kde bude většina výzkumu probíhat, se nachází v areálu fakulty na Karlově náměstí.

Avast dá k dispozici svá rozsáhlá data o hrozbách z více než 400 milionů zařízení a výzkumníci z Centra umělé inteligence katedry počítačů poskytnou znalosti komplexních hrozeb. Společný výzkum má za úkol zjistit jak předcházet a bránit pokusům kyberzločinců, kteří se snaží využít nové technologie a umělou inteligenci k sofistikovaným útokům. Cílem laboratoře je mimo jiné zveřejnit a publikovat v této oblasti průlomové výzkumné výsledky a vylepšit detekční engine malwaru Avastu, včetně jeho algoritmů založených na umělé inteligenci.

Laboratoř AAICL podpoří firma v následujících pěti letech jedním milionem dolarů (v přepočtu necelých 23 milionů korun). Investice bude využita na uskutečnění výzkumu umělé inteligence a strojového učení, na získávání nových talentů a upevnění pozice vůdčí akademické instituce v oboru umělé inteligence a kyberbezpečnosti.

AAICL je pokračováním dřívější úspěšné spolupráce Avastu a ČVUT na několika projektech, mezi které patří například výzkum Aposemat, který funguje od února 2018 a zaměřuje se na IoT zařízení (tzv. internet věcí); nebo na nedávný objev botnetu Geost, bankovního viru, který napadal občany Ruské federace.

Laboratoř povede výzkumník Centra umělé inteligence ČVUT Sebastián García, který se svým týmem vytvoří program, který se zaměří na ty největší kyberbezpečnostní problémy naší doby, včetně detekce složitého, vyvíjejícího se malwaru, bezpečnosti IoT zařízení a identifikace a analýzy fake news. Laboratoř AAICL na plný úvazek zaměstná tři vědce a až deset doktorandů z Fakulty elektrotechnické ČVUT. V tuto chvíli ještě nejsou všechny pozice obsazeny, takže zájemci o spolupráci mohou laboratoř kontaktovat na adrese takuskat@fel.cvut.cz.

O projektu informoval web aiworld.cz.