Datum zveřejnění: 
11. 10. 2019
Prvním reprezentantem České republiky ve výkonném výboru skupiny Matematických modelů pro interaktivní dynamiku sítí, která vznikla v rámci organizace COST (Evropská spolupráce ve vědě a technologiích), se v říjnu 2019 stal doc. David Krejčiřík z katedry matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze.

V této skupině, která propojuje vědce ze 30 zemí, vědci vypracovávají metody využití matematiky pro popis dynamických systémů, jako je například automobilová doprava nebo biologické systémy. David Krejčiřík se v ní bude zabývat evolučními problémy na vlnovodných strukturách za dodatečných geometrických a elektromagnetických poruch. Výzkum je motivován zvláště fyzikou nanostruktur, pro něž je potřeba vyvinout nové matematické modely a vysvětlit kvantové jevy z prvních principů. Tento výzkum přispívá k vývoji nových materiálů, které by mohly najít využití při stavbě kvantových počítačů.

Organizace Evropská spolupráce ve vědě a technologiích (COST – The European Cooperation in Science and Technology) funguje od roku 1971 a jejím hlavním cílem je posilovat vazby mezi vědci v různých institucích napříč zeměmi. Aktivity organizace finančně podporuje Evropská unie.