Datum zveřejnění: 
3. 10. 2019
Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT hostil ve dnech 3. a 4. října mezinárodní konferenci zaměřenou na odolnost měst v době umělé inteligence (Urban Resilience), kterou organizoval společně s EFEED. Urban resilience je relativně nová oblast výzkumu a propojuje výsledky z různých vědních odvětví s cílem připravit města na zvládání rizik spojených s takovými událostmi, jako jsou zemětřesení, povodně, blackouty nebo znečištění.

Konference se zaměřila především na umělou inteligenci (AI) pro městskou, územní a evropskou/širokou odolnost, principy systémové integrace, simulaci a modelování založené na AI, sdílení znalostí, analýzu dat a strojové učení. Jeden z tematických bloků byl věnován bezpečnosti a využití řešení pro Průmysl 4.0. Důkladně byly projednány nové metody řízení rizik a krizového managementu při katastrofách v chytrých městech a krajích. Simulace a rozhodování založené na umělé inteligenci se v této oblasti využívá stále více, protože složitost spravovaných městských a regionálních systémů překračuje všechny limity a rozhodování se provádí za nejistoty a bezodkladně. Zvláštní pozornost byla věnována vzdělávání v oblasti odolnosti měst, velmi zajímavé prezentace přednesli také studenti.

Mezinárodní konference na téma odolnosti měst se stala velmi efektivním fórem pro experty z univerzit, průmyslu a municipalit. Dalším krokem bude vytvoření platformy pro spolupráci v reálném čase a agregace užitečných informací pro manažery měst.

Pražská konference Urban Resilience otevřela novou etapu relevantního výzkumu praktických řešení při řízení měst a aglomerací v rizikových situacích.