Datum zveřejnění: 
6. 9. 2019
Fakulta architektury ČVUT v Praze otevře nový ateliér, který povede Lukáš Kordík z GutGut, ze slovenského architektonického studia s rozpoznatelným rukopisem minimalistického low-tech stylu. Ateliér Kordík nahradí v nadcházejícím akademickém roce na Ústavu navrhování II ateliér emeritního děkana Zdeňka Zavřela.

Ateliér Zavřel přinesl na Fakultu archotektury a zahraniční zkušenosti, nesmírně cennou část architektonické výuky, která studentům  dovoluje rozšířit si obzory a poznat jiné přístupy k navrhování. Ateliér GutGut pod vedením Štefana Polakoviče a Lukáše Kordíka má široký záběr, od rekonstrukcí bytů, přes bytové domy až po urbanismus měst. Jejich konverze industriálního objektu Mlynica v Bratislavě byla vybrána do finálové čtyřicítky Mies van der Rohe Award 2019.

Kromě architektonické profese se oba architekti věnují pedagogické činnosti a aktivitám ve veřejné sféře, mimo jiné jsou spoluorganizátory festivalu DAAD (Dny architektury a designu) v Bratislavě. Ateliér byl vícekrát nominovaný a je také laurátem cen ARCH a CE-ZA-AR. 

Architektura GutGut staví na experimentech, zkušenosti i na vytrvalé komunikaci s klienty, aby to bylo dobré...dvakrát dobré. Lukáš Kordík absolvoval studium na Fakultě architektury STU v Bratislavě a École d'architecture de Lyon. Působil jako asistent na Katedře architektonické tvorby VŠVU a jako hostující pedagog na FA STU v Bratislavě. V architektonické tvorbě se věnuje tématu posouvání hranice soukromého a veřejného prostoru v různých meřítkách a typologiích. Přednáší na Slovensku a v zahraničí. V Praze se představil letos v lednu v CAMP v rámci cyklu Urban Talks a na FA ČVUT jako porotce Olověného Dušana 2019. 

Na své první misi na Fakultě architektury ČVUT se ateliér Kordík bude pohybovat v prostředí, které dobře zná, totiž v Bratislavě.