Datum zveřejnění: 
30. 8. 2019
Česká republika se v umělé inteligenci zaměří zejména na bezpečnost obyvatel, například v dopravě, v boji proti kriminalitě či při teroristických útocích. Nejen s tímto tématem bude Česko usilovat o to, aby získalo prestižní status jednoho ze čtyř excelentních center umělé inteligence v Evropě. Rozhodnout by se o tom na evropské úrovni mělo podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka v prvním čtvrtletí příštího roku. Ministr to řekl na tiskové konferenci konané 29. srpna. Dále ministr Havlíček také podepsal memorandum o spolupráci v umělé inteligenci mezi státem, akademickou sférou a průmyslem. Podpis připojili generální ředitelka Svazu průmyslu a obchodu ČR Dagmar Kuchtová, rektor Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Václav Snášel a rektor ČVUT v Praze Vojtěch Petráček.

K favoritům pro vznik Evropského centra excelence pro umělou inteligenci patří i Německo, Francie a jedna ze skandinávských zemí, pravděpodobně Finsko. Při finálním výběru čtyř zemí se bude podle Havlíčka například sledovat i to, jak umělou inteligenci podporuje stát. "Tím, že to deklarujeme jako vládní prioritu, se dostáváme na vrchol v Evropě," uvedl. Centrum by podle něj mělo začít fungovat už příští rok, v plném režimu napřesrok. Nepůjde přitom o novou budovu nebo centrálu, ale o sestavu kompetentních výzkumných a průmyslových center. Podle Havlíčka jde o jeden z největších evropských projektů v oblasti vědy a výzkumu, který se v EU chystá.

Z národních zdrojů budou do umělé inteligence směřovat jednotky miliard korun, na ně v roce 2021 navážou evropské peníze v řádu jednotek miliard eur z projektu Horizon. Ty by mělo Česko šanci s excelentním centrem získat.

V současné době pracuje MPO na dokumentaci, kterou do Bruselu pošle do konce listopadu. Vláda už začala podle Havlíčka jednat i se zástupci Evropské komise. "Čekáme na sestavu EK a hlavně komisařů a všech jejich týmů, které v tom budou mít zásadní vliv," dodal ministr. Havlíček zdůraznil, že jde o náročný projekt, v němž figurují nejen přední česká výzkumná pracoviště včetně průmyslových organizací, ale i dalších 29 akademických institucí z celého světa, s nimiž se podařilo navázat spolupráci.

ČVUT v Praze koordinuje přípravu projektu Evropského centra excelence. „Projekt Umělá inteligence pro bezpečnou společnost má za cíl propojit špičková výzkumná centra do sítě koordinované z Prahy. Je to první a zásadní krok, základ pro vybudování Evropského centra excelence,” říká rektor ČVUT Vojtěch Petráček, který osobně vede přípravu projektu.

Foto, zdroj: MPO

Brífing na téma "Umělá inteligence jako národní téma" vysílaný na ČT24 najdete zde

Picture

Picture