Datum zveřejnění: 
18. 10. 2018
Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) uspořádala v atriu Fakulty stavební ČVUT výstavu České a slovenské stavby století. V rámci projektu, který vznikl při příležitosti oslav 100. výročí vzniku republiky, jsou mapovány významné stavby napříč Českem a Slovenskem.

Projekt České a slovenské stavby století si klade za cíl propagaci úspěchů českého a slovenského stavitelství v průběhu uplynulých 100 let. Do projektu byla zařazena stavební a architektonická díla s ohledem na jejich význam a přínos od roku 1918 do současnosti.

V Československu, poté i v České a Slovenské republice bylo postaveno mnoho významných a pro další vývoj společnosti důležitých staveb, ze kterých bylo odbornou komisí, složenou ze zástupců českých a slovenských asociací a svazů dlouhodobě spjatých s rozvojem stavebnictví, vybráno celkem 100 českých a slovenských staveb. Za českou stranu bylo nominováno 66 staveb, za slovenskou pak 34.

Organizátoři projektu jsou Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Český svaz stavebních inženýrů, Slovenská komora stavebných inžinierov, Slovenský zväz stavebných inžinierov a SIA – Rada pro výstavbu ČR. Projekt je zařazen do Evropského roku kulturního dědictví 2018. Partnerem projektu je také ČVUT v Praze.

Upoutávku na výstavu najdete zde.  

K výstavě byl natočen také krátkometrážní film komentovaný význačnými odborníky v oboru, jako jsou PhDr. Benjamin Fragner, Ing. Václav Mach, prof. Ing. František Ohrablo, PhD. a akad. arch. David Vávra. 

Foto: Mgr. Soňa Rafajová, ČKAIT

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture