Datum zveřejnění: 
1. 8. 2018
Ve druhé polovině července proběhl ve vzdělávacím centru pro kybernetickou bezpečnost Fakulty elektrotechnické ČVUT jeden ze tří tréninkových kempů Středoškolské soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti, které připravují české studenty pro evropské finále. To organizuje Agentura Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) a uskuteční se v Londýně ve dnech 15. až 17. října.

Studenty v průběhu tréninkového kempu na ČVUT trénovali praktici z akademické, firemní i státní sféry. Seznámili se s odbornými pracovišti, které jsou veřejnosti nedostupné, například Bezpečnostní informační služba či Vojenské zpravodajství. Vyzkoušeli si praktickou analýzu reálného malware, dovednosti v oblasti překonávání embedded systémů, zkoumali slabiny informačních systémů a jak nelehké je dobře zorganizovat týmovou spolupráci.

„Přístup, zapálení a znalosti studentů předčily mé očekávání. Je vidět, že se v národním týmu sešli díky kybersoutěži ti nejlepší. Každým rokem se do soutěže hlásí více studentů a mě těší, že se o toto téma zajímají. Kybernetické hrozby se neustále vyvíjí, proto se musíme vzdělávat i my v obraně proti nim,“ zhodnotil průběh přípravy Ing. Jaroslav Burčík, Ph.D., vedoucí vzdělávacího centra a místopředseda soutěžního výboru kybersoutěž.cz, která identifikuje talenty pro český národní tým. Vzdělávací centrum pro kybernetickou bezpečnost je součástí mezinárodně uznávané sítě ITU Centres of Excellence Network.

České kolo soutěže organizuje pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA ve spolupráci s řadou státních, akademických a odborných partnerů, přičemž hlavním odborným garantem je Národní úřad kybernetické a informační bezpečnosti ČR. Ve školním roce 2017/18 se konal již druhý ročník, kterého se zúčastnilo více než 3 000 osob z 86 různých středních škol. Ti nejlepší budou tvořit základ národního týmu České republiky na evropském finále soutěže European Cyber Security Challenge.

Další ročník národní soutěže startuje 17. září 2018. Více informací naleznete na www.kybersoutez.cz, kde můžete sledovat i letošní reprezentaci našeho národního týmu v Londýně.