Datum zveřejnění: 
26. 6. 2018
Ve dnech 23. a 24. června se v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti konal poprvé v České republice festival Maker Faire. Ten vyzdvihl tuzemskou bohatou tradici kutění a bastlířství a spojil ji s tzv. hnutím makerů, celosvětovou renesancí individuálního vyrábění a tvořivosti s použitím nových trendů a technologií. Na akci se představily také vybrané exponáty z ČVUT v Praze, které bylo partnerem akce.

Přes deset tisíc návštěvníků se mohlo seznámit například s konvoji inteligentních autodráhových autíček, která studenti vybavili vyspělými technologiemi, aby mohla sloužit k výzkumu chování kolon autonomních vozů a testům tzv. kooperativních adaptivních tempomatů. Dále si mohli prohlédnout stánek s názvem Cirkus katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT, tedy expozici čtyř vizuálně zajímavých modelů s názvy Eggstatic, kulička v obruči, Magman a vánoční stromeček, které zábavnou formou ukazovaly koncepty z automatického řízení. K vidění byl rovněž model auta s prvky řízení drive-by-wire tedy modelářské autíčko vylepšené o dva elektromotory na zadní nápravě, speciální elektroniku a řídicí software, který dokáže přerozdělovat točivý moment. Tým ČVUT, který letos vyhrál mezinárodní soutěž v Portugalsku, představil autonomní formuli F1/10, což je model autonomního elektroauta v měřítku 1:10.

Představen byl také 3D Farmer, studentský projekt, který demonstruje možnost automatizovaně měnit pracovní desky 3D tiskáren v tiskových farmách. O hudební podkres se na stránku ČVUT staral robotický LEGO hráč na elektronické piano. Návštěvníky také zaujaly projekty z katedry měření Fakulty elektrotechnické ČVUT, tedy expozice šesti kreativních studentských modelů, například laserové vypalovačky obrázků nebo magnetické levitace. Velkému zájmu se těšila i demonstrace ultrazvukové manipulace nebo dívčí skupina z Fakulty elektrotechnické wITches, která se věnuje organizaci workshopů, kde se mohou děti naučit základy programování, elektroniky a robotiky. Na Maker Faire vyrazil také studentský tým eForce se svou elektrickou formulí.

Picture

Picture

Picture

Picture