Datum zveřejnění: 
5. 4. 2018
Dne 29. března francouzský prezident Emmanuel Macron, u příležitosti summitu AI for Humanity, představil strategii pro umělou inteligenci ve Francii. Především oznámil zřízení "sítě čtyř nebo pěti specializovaných institutů“. Prvním takovým institutem bude PRAIRIE (PaRis Artificial Intelligence Research Institute), jehož cílem je stát se mezinárodním výzkumným cetrem v oblasti umělé inteligence. Mezi zakládajícími členy jsou tři akademické instituce: Inria, CNRS a PSL University, spolu s firmami Amazon, Criteo, Facebook, Faurecia, Google, Microsoft, NAVER LABS, Nokia Bell Labs, PSA Group, SUEZ a Valeo. Na mezinárodní úrovni bude Institut PRAIRIE využívat síť partnerství se špičkovými centry AI (Artificial Intelligence) po celém světě. Významným úspěchem je, že jedním z partnerů se stane Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Mimo CIIRC se na spolupráci budou podílet instituce jako Center for Data Science na NYU, Artificial intelligence laboratory of UC Berkeley (BAIR), Robotics institute na Carnegie-Mellon University v Pittsburghu, MILA v Montréalu, Max Planck institute v Tübingenu at Turing Institute v Londýně.

CIIRC již spolupracuje s institutem Inria, jedním ze zakládajících členů PRAIRIE, na projektu IMPACT (Intelligent Machine Perception) vedeném Dr. Josefem Šivicem. Projekt IMPACT sdružuje výzkumné pracovníky z institutů Inria i CIIRC, s cílem posunout hranice současného poznání v oblastech strojového učení, počítačového vidění a robotiky.

Partneři v PRAIRIE institutu si stanovili cíle výrazně přispět k pokroku v základních znalostech v oblasti umělé inteligence, které budou volně přístupné mezinárodní vědecké komunitě, podílet se na řešení konkrétních problémů s výrazným dopadem na aplikace, a také přispívat ke vzdělávání v oblasti umělé inteligence.

Pětiletým cílem je spojit nejlepší vědecké instituce a průmyslové partnery a učinit z PRAIRIE světového lídra v oblasti umělé inteligence. Institut bude slavnostně otevřen na jaře roku 2018.

Zdroj: Inria