Datum zveřejnění: 
9. 11. 2017
Profesor Stefan W. Hell, držitel Nobelovy ceny za chemii z roku 2014, navštívil dne 8. listopadu studenty a profesory na Českém vysokém učení technickém v Praze. Toto v pořadí už páté setkání s vědci špičkového mezinárodního renomé na půdě ČVUT pořádala společnost Honeywell (NYSE: HON) v rámci programu Honeywell Initiative for Science & Engineering (HISE). Program financuje firma Honeywell v rámci své iniciativy společenské odpovědnosti Honeywell Hometown Solutions. HISE má za cíl povzbudit studenty k vlastním aktivitám v oblastech vědy, technologií, inženýrství a matematiky (STEM). Program už inspiroval tisíce studentů a pedagogů po celém světě.

Profesor Hell, který si Nobelovu cenu zasloužil za vývoj fluorescenční mikroskopie vysokého rozlišení, je jedním z 26 laureátů této nejprestižnější mezinárodní ceny, jejichž přednášky na univerzitách zajišťuje Honeywell již od roku 2006. Ta první se odehrála právě na ČVUT. Letošní návštěva byla v pořadí jedenáctá v České republice. Stefan Hell je ředitelem Oddělení nanobiofotoniky v Ústavu Maxe Plancka pro biofyzikální chemii v Göttingenu. Zároveň má na starosti Oddělení optické nanoskopie v Ústavu Maxe Plancka pro lékařský výzkum v Heidelbergu. Zasloužil se o konceptualizaci, validaci a aplikaci prvního funkčního konceptu fluorescenčního mikroskopu, který překonal Abbeův difrakční limit rozlišovací schopnosti objektivu. Pro tyto své úspěchy a pro jejich zásadní význam i pro další vědecké obory, obdržel Hell řadu ocenění, včetně prestižní Kavliho ceny za nanovědu.

Od roku 2006 realizoval Honeywell program HISE na předních univerzitách v Číně, České republice, Indii, Malajsii, Mexiku a Rumunsku. V rámci programu probíhá řada přednášek laureátů Nobelových cen a diskuze s předními inženýry společnosti Honeywell. Technologická firma Honeywell úzce spolupracuje s českými univerzitami technického zaměření, spolupořádá různé přednášky, výzkumné projekty, studentské aktivity a nabízí stáže a výzkumná témata pro diplomové a dizertační práce.

Divize Honeywell Hometown Solutions podporuje zájem o vzdělávání v oborech STEM v Česku i dalšími projekty. Učitelé matematiky a přírodovědných oborů základních a středních škol mají každoročně možnost zúčastnit se stipendijního programu Honeywell Educators at Space Academy a Honeywell Green Boot Camp ve Spojených státech. Kromě toho Honeywell ve spolupráci s SAE International každoročně vyhlašuje celosvětovou soutěž pro studenty středních škol s názvem Student Automotive Design Challenge, ve které mají studentské týmy možnost navrhnout, testovat a postavit auta na dálkové ovládání.

Záznam přednášky je k dispozici zde.

Picture

Picture

Picture