Datum zveřejnění: 
3. 8. 2017
Na katedře řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT vznikl systém tzv. prediktivního řízení vytápění. Ten byl od roku 2010, jako první metoda toho typu, testován přímo na budově fakulty v Technické ulici. Z vyhodnocení jeho funkcí vyplynulo, že za 7 let provozu ušetřila univerzita za vytápění 5,6 miliónů korun.

Univerzitní budova byla ideálním testovacím prostředím, a tak zde vědci jako první v Evropě použili k řízení vytápění tzv. prediktivní regulátor. Jde o nadřazenou softwarovou vrstvu, počítačový program, který se stará se o optimalizaci veškerých energetických toků budovy. Software v půlhodinových cyklech provádí výpočty založené na matematickém popisu termodynamiky budovy, aktuálním vývoji teploty uvnitř i vně, předpovědi počasí i dalších parametrech, a následně reguluje přívod otopné vody do systému.

Provoz prediktivního regulátoru je velice úsporný a nevyžaduje velké zásahy do stávajícího systému vytápění. Tvorba matematického modelu budovy a samotná implementace systému ale vyžaduje špičkové znalosti z oboru řídicí techniky, fyziky budov a v neposlední řadě mnoho zkušeností s napojením řídicích systémů budov. 

Řídící algoritmy prediktivního regulátoru vyvinula během několika let skupina působící katedře řídicí techniky Fakulty elektrotechnické a v průběhu času se jednotliví členové týmu dělili o zkušenosti v rámci stáží na prestižních zahraničních univerzitách v týmech zabývajících se touto problematikou (ETH Zurich, KU Leuven, UC Berkeley a další). Tím, že implementace prediktivního regulátoru v univerzitní budově byla první reálnou aplikací v Evropě, zahraniční partneři měli obrovský zájem o praktické poznatky našich studentů. 

Podrobnosti o projektu naleznete zde.

O vytápění informovaly také Hospodářské noviny a Praha TV.