Datum zveřejnění: 
3. 5. 2017
Dne 2. května proběhlo slavnostní otevření nové budovy ČVUT – CIIRC. Této významné příležitosti se kromě rektora ČVUT Petra Konvalinky, ředitele institutu Vladimíra Maříka, prezidenta ČR Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky, člena představenstva společnosti HOCHTIEF CZ Tomáše Korandy a generálního ředitele VCES Zdeňka Pokorného účastnili také roboti, které ČVUT využívá k vědecko-výzkumným a pedagogickým účelům.

Nové prostory získalo ČVUT rekonstrukcí a dostavbou bývalé Technické menzy. Budova bude využívána jako sídlo vysokoškolského ústavu ČVUT sdružujícího excelentní vědu napříč informatickými obory – Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), dále pro Rektorát, několik kateder Fakulty elektrotechnické a část Výpočetního a informačního centra ČVUT. Stavba stála 1,4 miliardy korun, z toho miliarda byla hrazena ze státního rozpočtu, 220 mil. Kč tvoří vratná část DPH a téměř 200 mil. Kč pak spoluúčast ČVUT. Celkově nové budovy přinesou užitnou plochu asi 34 tisíc m² a zázemí až pro 1 650 osob.

Oblast odborného zájmu nejmladšího vysokoškolského ústavu ČVUT je široká: zahrnuje automatické řízení a optimalizaci, robotiku, umělou inteligenci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, distribuované systémy rozhodování, průmyslovou diagnostiku, telematiku i návrh uživatelsky příjemných a výhodných řešení pro občany a obyvatele (včetně smart homes, smart cities). Již dnes se může CIIRC pochlubit spoluprací se špičkovými výzkumnými centry v zahraničí, stal se řešitelským pracovištěm ERC grantu, tří projektů Excelentní týmy OP VVV a čtyř projektů Horizon 2020. Významně podporuje transfer know-how směrem k průmyslu a spolupracuje s desítkami firem, například s Rockwell Automation, Eaton, Siemens, Škoda Auto, Honeywell, Airbus. Aktuálně buduje první testbed pro Průmysl 4.0 v České republice za vydatné podpory firem Siemens a Škoda Auto i Svazu průmyslu a dopravy ČR. Spolupráce probíhá také v univerzitní rovině, nejsilnějším partnerem projektů CIIRC je VUT v Brně, ale probíhá i intenzivní spolupráce s VŠB-TU Ostrava nebo Západočeskou univerzitou v Plzni.

Novostavbu tvoří desetipodlažní budova se třemi podzemními podlažími a s parkovacím zakladačem s kapacitou 188 parkovacích míst. Pětipodlažní budova Technické menzy byla přestavěna na sedmipodlažní budovu, která byla půdorysně rozšířena. Umístěny zde jsou pracovny, laboratoře, přednáškové a prezentační prostory, počítačové učebny a stravovací menza. Budovy jsou v nadzemní části propojeny dvěma spojovacími krčky. Zajímavým architektonickým prvkem je použití průsvitné membránové folie ETFE (ethylen-tetrafluorethylen), kotvené k samostatné ocelové konstrukci. Ta je použita na objektu novostavby v úrovni pátého až devátého poschodí.

Slavnostního otevření budovy ČVUT – CIIRC se účastnili významní představitelé politického, vědeckého a kulturního života včetně zástupců průmyslových partnerů ČVUT, akademických pracovníků, zahraničních zástupů a médií. Asistoval také robot YuMi, který představil programování pomocí učení (lead-through programming). RobotStudio od ABB a nový headset budoucnosti pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens ovládaný hlasem nebo gesty dokáže do reálného prostředí umístit pomocí holografie robotické technologie. Nechyběla ukázka implementace Průmyslu 4.0 ve výrobě Škoda Auto.  

U slavnostního otevření nechyběla Česká televize. O události dále informovala média: ČTK, iDnes.cz, aktualne.cz, nebo lidovky.cz. Video z akce můžete shédlou tady.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

 

Picture