Datum zveřejnění: 
30. 10. 2016
První část úspěšné výstavy Století informace – počítačový svět na Fakultě elektrotechnické mohli návštěvníci zhlédnout na přelomu května a června letošního roku. Pro velký zájem veřejnosti se autoři výstavy rozhodli rozšířit a nově představit unikátní sbírku různých československých a zahraničních počítačů ze 70. až 90. let 20. století a dalších dobových zařízení. Exponáty budou pro veřejnost zpřístupněny od 25. října 2016 do 30. června 2017 v prostorách Fakulty elektrotechnické v Dejvicích (Technická 2, Praha 6, přízemí H1-28), a to vždy v pondělí a ve středu od 13.00 do 17.00 hodin.

K zajímavostem výstavy patří terminál tranzistorového počítače Wang série 2200 z roku 1975, první skutečně přenosný počítač Osborne 1 z roku 1981, první z počítačů určených pro volný trh Tandy Radioshack TRS-80 a raritní počítač Sharp MZ80K z roku 1977.

Stejně jako během jarní části výstavy budou i nyní k vidění ruské klony ZX Spectra z počátku 90. let 20. století nebo několik modelů slušovických počítačů. Zastoupena je výpočetní technika firem Sinclair, Atari, Commodore, Apple, Hewlett Packard, Robotron, počítače standardu MSX… školní počítače IQ151, PMD85, PMI80 a terminál vyrobený v závodu výpočetní techniky Aritma Praha. Výstava představuje i zhruba stovku plotrů, periferií, tiskáren a je doplněna dobovými časopisy, katalogy, manuály a počítačovými hrami.

Výstava výpočetní techniky Století informace – počítačový svět II. pochází ze soukromé sbírky pana Patra Váradiho ze Staré Paky, vznikla pod záštitou děkana fakulty prof. Ing. Pavla Ripky, CSc., a připravila ji Historická laboratoř elektrotechniky ve spolupráci s kolektivem odborníků a pracovníků Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Video zvoucí na vernisáž výstavy připravila Česká televize.

Foto: SVTI FEL ČVUT

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture